Welcome to Centerville

Centerville1Steden bouwen spreekt tot de verbeelding, dat is duidelijk altijd zo geweest. Als kind bouwden we eerst huizen, later dorpen en steden… met Duplo, Lego, Playmobil of gewoon met blokken, kartonnen dozen en wie weet wat nog allemaal. Zelf was ik een grote Sim City-fan en heb ik me talloze nachten verdiept in ruimtelijke ordening en stedenbouw. Wellicht zijn de herkenbaarheid en de vrijheid (je stelt immers je eigen doelen) de grootste troeven.

Als tijdloos thema is het dan ook niet te verwonderen dat steden bouwen in tig bordspellen aan bod komt. En dan wil ik het niet hebben over dorpjes en steden bouwen in Catan waar je simpelweg een huisje op het bord ploft of een stad afmaakt in Carcassonne door de juiste tegel op het juiste moment aan te leggen. Neen, ik heb het over doordacht bouwen aan een stad, met een doel en een (bouw)plan: je wilt wijken aanleggen, bepaalde nutsvoorzieningen of openbaar vervoer aanleggen of gewoon het geluk, de welvaart en het prestige van je inwoners (en dus je stad) verbeteren.

Bij de meeste spelers schiet er nu wel spontaan een of meerdere spellen te binnen: Quadropolis om met een instappertje te beginnen, maar ook Ginkgopolis en Suburbia voldoen aan de beschrijving. Misschien ook wel Metropolis (de eenvoudige variant van Puerto Rico: Het kaartspel) waar je heel abstract een stad bouwt. En het hoeft zelfs niet altijd hedendaags te zijn, ook in Carson City bouw je een stad… althans, dat probeer je toch.

In 2017 bracht ook GMT Games een stedenbouwkundig bordspel uit. Geen zware wargame waar ze berucht voor zijn, maar een leuke eurogame met een alledaags thema. Het werd trouwens een pareltje van de maker van o.a. Dominant Species. Laat dat een teken aan de wand zijn dat je hier geen eenvoudig en luchtig spelletje hebt, al doen doos en thema wel anders vermoeden.

Welcome to Centerville is een dobbelspel (ik schrijf bewust niet: dobbelspelletje), waar je 6 dobbelstenen (in verschillende kleuren) rolt en dan tot twee keer toe dobbelstenen mag herrollen (voor je derde rol mag je zelfs dobbelstenen die je al had weggelegd terugnemen). Met het finale resultaat moet je dan aan de slag. Neen, het is geen “dice placer” (zoals Kingsburg, Cavern Tavern en vele andere), de dobbelstenen geven je bepaalde acties. Een ervan is gebouwen optrekken in een van de vier grote zones: huisvesting, commercie, industrie en openbaar vervoer. Ook kan je bankjes zetten in het park of bomen planten in de groene gordel rond Centerville. Verder kan je aan de universiteit opleidingen starten of het spel politiek gaan spelen in het stadhuis. De echte rijken gaan dan weer villa’s optrekken langs de rivier om te genieten van een luxueus leventje.

Centerville3.jpg

Maar het doel is niet zomaar een stadje opbouwen, het doel is het meeste welvaart én prestige brengen voor Centerville. Inderdaad, welvaart én prestige. Het scorespoor is eigenlijk een dubbel scorespoor, waar elke speler twee tokens heeft: een voor welvaart (geldstukken) en een voor prestige (medailles). Aan het einde van het spel scoor je de laagste van beide (de andere wordt de tiebreaker). Drie keer wordt er gescoord tijdens het spel: eerst alle zones in de stad (huisvesting, commercie, industrie en openbaar vervoer), daarna de villa’s aan de rivier, de politieke departementen en je persoonlijke status als investeerder. Telkens krijgt de beste 6 punten (in welvaart, prestige of beide), de laatste verliest 3 punten. Iedereen tussenin (je kan met 3 of 4 spelen) blijven status quo… en stilstaan is achteruitgaan in dit spel!
Op het einde van het spel worden ook je opleidingen gescoord, zowel in specialisatie (aantal per soort) als variatie (aantal soorten). En dat kan nog een venijnige tik uitdelen.

Centerville is eenvoudig en snel uitgelegd. Een tactisch dobbelspel (veel plannen kan je immers niet) waar je controle wil nemen en houden via meerderheden. Het speelt ook lekker snel weg: de doos zegt 20 minuten per speler, al kan dat door spelers met AP wel oplopen en kan de dode tijd de sjwoeng wat uit het spel halen (je speelt immers enkel in jouw beurt en dan kan wachten soms lang duren). Maar laat dat je zeker niet afschrikken, want het aantal keuzes dat je in je beurt kan maken is beperkt, heel lange analyses zullen dus niet vaak voorkomen.

Centerville2

Hou je van meerderhedenspelletjes en durf je je tactiek volledig af te stemmen op een dobbelworp, maar zoek je een spel met diepgang en aardig wat interactie, dan is Welcome to Centerville vast iets voor jou. Zoals ik al zei, de doos verraadt absoluut niets van de diepgang in dit snelle spel… “Easy to learn, hard to master” is zelfs een understatement voor dit spel.

Dit spel is een van de pareltjes van GMT Games die wij nieuw in onze spelcollectie hebben. Volgende zaterdag, 28 april 2018, stellen we het voor op de spelavond. Door de speelduur, eenvoudige regels en diepgang gokken we dat dit zeker vaak de tafel zal halen. Tot zaterdag!

GMT_logo

Bron foto’s: GMT Games & Boardgamegeek

 

One response to “Welcome to Centerville”

  1. […] tijdje geleden stelden we Welcome to Centerville van GMT Games voor. Een toppertje in wording dat vorige dinsdag op de spelavond enorm gesmaakt […]