,

Aftellen naar 7 juni

Onze 18xx conventie komt er weer aan, 7 juni is het zover, dan komen liefhebbers van over heel Europa en verder af om in onze club dit genre spellen te spelen. Het genre is enerzijds zo niche dat mensen er wel willen voor reizen. Maar anderzijds is 18xx begonnen aan een sterke opmars. Momenteel lopen er 2 succesvolle 18xx campagnes op kickstarter, 18 Chesapeake en 1824, en komen er binnenkort nog 2 bij (1861/1867). GMT blies het genre nieuw leven in met de release van 1846, een beginnersvriendelijke 18xx, en ze komen er nu aan met een reprint van 1862. Ook oudere titels zoals 1830 (eerst gepubliceerd in 1986) dat lang niet te verkrijgen was, kreeg vorig jaar een reprint door Lookout Games en was te verkrijgen op Spiel, Essen. Het zijn goeie tijden voor ons 18xx spelers en Spellenclub Mechelen staat ondertussen bekend voor haar pioniersrol als organisator van de eerste en enige toegewijde 18xx conventie. Momenteel streven we naar twee conventies per jaar waar gelijkgestemde zielen hun passie kunnen delen.

18chesapeake_original

Zij die wel eens naar de spelavond komen of de foto’s van de spelavonden volgen op facebook, zullen deze 18xx spellen al wel vaker gespot hebben. We spelen ze vaak en we spelen ze graag. Lelijk volgens sommigen, er uitziende als prototypen klinkt het bij anderen. Nu in mijn opinie staat eenvoudig en functioneel niet gelijk aan lelijk, integendeel zelfs, maar naast al die kickstarter ‘bling’ zien ze er inderdaad wel wat simplistisch uit. Maar waarom nu die groeiende interesse in 18xx in tijden van duizenden nieuwe games? Wel, kort samengevat: heavy games zijn populair en 18xx is koning. Mensen houden wel van een hard spelletje en een stevige mentale uitdaging. 18xx spellen zijn uniek en ze genieten weinig concurrentie in het wereldje van de zware economische spellen. Ze zijn ook erg intuïtief te spelen en hebben weinig rules overhead, erg toegankelijk dus.

Binnen de club zijn het vaak dezelfde mensen die 18xx spelen maar die groep bestaat nog maar een dik jaar en blijft groeien (onlangs deden bijvoorbeeld Koen en Benny voor hun eerste keer mee, en Balte heeft ondertussen toch al wel wat spelletjes onder de riem). Iedereen is dan ook van harte welkom om mee te doen. We organiseren vaak introducties en ook de conventie is daar uitermate voor geschikt. Wij voorzien introductietafels met uitgebreide uitleg en een geschikt spel voor beginners, want daar zit heus wel wat verschil op. Heb je vragen spreek ons er gerust over aan of schrijf je gewoon in en kom een avondje langs op de conventie in het Sint-Romboutscollege in het centrum van Mechelen. Het wordt weer beestig goed!

inschrijvingen en info op 18xx Belgium

Veel spelplezier
David