, ,

Hoog mikken

Een van de redenen waarom we twee jaar geleden Spellenclub Mechelen hebben opgericht, was deelnemen aan de tornooien van BFVS (FBJS) als spellenclub. Daarvoor namen onder andere Patrick en Anja ook al deel, maar ze deden dat soms onder een andere vlag, soms als vrije speler. Binnen onze club vonden Anja en Patrick algauw gelijkgezinden. Tornooien werden meteen aan stuk aangenamer: carpoolen is niet alleen praktisch, maar ook leuk, net zoals samen een dag op tornooi hangen, samen de overwinning vieren en samen een nederlaag verteren… Zoals Spring & Kabouter Plop al zongen “alles is leuker met je vrienden om je heen” of, voor zij die dat niet kennen, grijp ik maar terug naar het eeuwenoude gezegde: gedeelde vreugd, dubbele vreugd, gedeelde smart, halve smart.

Ook ons clublogo, vermenigvuldigd op tal van truien en t-shirts, maakte onze club niet alleen zichtbaar en herkenbaar, het creëerde ook een groepsgevoel, een clubgevoel. Dat onze spelers dan nog regelmatig in de prijzen vallen, is mooi meegenomen en ongetwijfeld iets om trots op te zijn. De tornooiwinst is al enkele keren naar Spellenclub Mechelen gegaan en in 2018 vielen we ook op de Belgische finale in de prijzen. Onze club deed het zelfs zo goed dat we ons in het clubklassement wisten te kwalificeren voor de Europe Masters, het Europees kampioenschap op Spiel in Essen, Duitsland.

Wie zaterdag op Spiel rondliep, moest dus niet uitkijken naar Wiebke en Philippe, Stijn en Patrick. Neen, zij verdedigden op 26 oktober 2019, onze clubkleuren (ok, bij wijze van spreken, want we hebben geen officiële clubkleuren). Vier spellen werden opgelegd: Coimbra, Solenia, Gugong en Newton. Tijd is geld, zeker tijdens Spiel, dus voor elk spel werd een (zeer) beperkte tijd opgelegd, respectievelijk 2h, 1h, 1h45 en 2h. 38 ploegen namen deel, wij eindigden op een verdienstelijke 19de plaats… recht in het midden. Zo wisten we ons toch tot in de eerste kolom (of de bovenste helft) te worstelen. Dat smaakt naar meer! Een eerste keer op het Europees kampioenschap, je zou van minder overdonderd zijn. Volgend jaar, met een pak minder zenuwen, zal het al veel beter gaan. En wie weet ook met een andere selectie spellen. Het parcours kan je niet altijd op het lijf geschreven zijn.

Jaja, er komt inderdaad een vervolg. Dit jaar wisten we op het podium te eindigen in de ploegencompetitie. Met onze derde plaats hebben we weer een ticketje Essen bemachtigd. En zo zie je maar, Spellenclub Mechelen gaat echt de internationale toer op, niet alleen met 18xx, maar ook met kurkdroge en staalharde eurogames. Een extra reden om je t-shirt of trui met extra trots te dragen.

Ondertussen zitten alle tornooien van dit seizoen er weer op, er rest enkel nog de finale op zondag 1 december. Maar niet getreurd, in februari volgt wellicht een nieuwe “dag van de speler” waar de spellen voor het volgende seizoen worden voorgesteld. Dus als het begint te kriebelen, spreek gewoon even onze vaste tornooispelers aan, ga de sfeer opsnuiven en niet vergeten: altijd hoog mikken.