Wat spelen we?

Omdat smaken nu eenmaal verschillen, geven we graag wat meer uitleg bij de verschillende spellen die op onze spelavonden gespeeld worden. Spellen kan je op ontelbare manieren onderverdelen. Aantal spelers en speelduur zijn twee heel belangrijke, maar ook de mechanismen, het thema en de complexiteit zijn minstens zo belangrijk. In onze vereniging hebben we liefhebbers van alle soorten spellen. Na enkele spelavonden weet je al gauw wiens voorkeur aansluit bij de jouwe.

Om jullie wat wegwijs te maken in het gigantische aanbod aan spellen, schetsen we even welke soorten spellen bij ons gespeeld worden. Dat doen we aan de hand van een karakteristiek spel, uitgever of mechanisme.

Met de familie naar Berenpark

Speel je regelmatig met de kinderen een spelletje, dan ben je vast op zoek naar spellen die zowel voldoening als uitdaging geven aan elke leeftijd. Er zijn aardig wat familiespellen die, zoals de naam al doet vermoeden, speelbaar zijn voor 8-jarigen (soms zelfs vanaf 6 jaar) en die toch voldoende uitdaging geven aan volwassenen. Een goed voorbeeld is Berenpark, een actueel populair spel dat je echt met iedereen kan spelen.

Huidige toppers: Quadropolis, Berenpark, Azul, Ticket to Ride

Along the Great Western Trail

Hou je van pittige spellen en laat je je grijze hersenmassa ook graag wat werken tijdens een spel, dan zijn expertspellen helemaal jouw ding. De regels zijn in redelijk korte tijd uitgelegd, maar om het spel te doorgronden zal je meerdere partijtjes nodig hebben. The Great Western Trail is momenteel enorm populair, de vele prijzen die het al in de wacht heeft gesleept liegen er dan ook niet om.

Huidige toppers: Great Western Trail, Terraforming Mars, Caverna

Samen op pad door Andor

Coöperatieve spellen zijn hot, laat dat duidelijk zijn. Samen strijden tegen het spel blijkt een uitdaging waar velen nooit genoeg van kunnen krijgen. Of je nu de wereld wilt genezen van een razende Pandemie, je de helden heelhuids door Andor wilt loodsen, je survival skills wilt testen tijdens een zombie-invasie of een donkere dungeon wilt verkennen, het kan allemaal.

Huidige toppers: Pandemie (in al zijn varianten), Legenden van Andor, Gloomhaven

Tijdloze klassiekers

De tijdloze honderd bestaat niet alleen op Studio Brussel. Ook in de spellenwereld bestaan hitlijsten, niet zozeer op verkoopcijfers, wel op beoordelingen. Natuurlijk heerst de Cult of the New, maar sommige spellen overleven echt wel de tand des tijds en krijgen een cultstatus. Denk maar aan Catan en El Grande (beide 1995) en Carcassonne (2000), waar het voor velen mee begon, maar later ook Ticket to Ride, Tikal, Puerto Rico en Hoogspanning. Ook Agricola (2007) en Dominion (2008) gaan ondertussen al (meer dan) 10 jaar mee.

Back to 18xx

Sommigen houden van het stevigere werk. Wanneer de meesten afhaken, zowel qua complexiteit als qua spelduur, raken sommige spelers echt volledig in hun sas. Zulke lange (reken zeker 4 uur, maar 8 uur is geen zeldzaamheid) en zware (bereid je voor op een uurtje speluitleg) spellen zijn meestal economische simulaties, waar je aandelen verhandelt en bedrijven runt.

Huidige toppers: 18xx-reeks, spellen van Splotter Games (Indonesia, Food Chain Magnate)

Everything Allowed in Love and War

De grote oorlogen hebben altijd spelauteurs geïnspireerd tot fantastische spellen. Van de antieke oudheid tot de nabije en verre toekomst, aan een speltafel worden epische oorlogen gestreden. Vaak met z’n tweetjes, maar met z’n zessen rond de tafel is ook perfect mogelijk. En neen, niet alle veldslagen worden beslecht met dobbelstenen, laat dat duidelijk zijn.

Huidige toppers: Command & Colors, Memoir ’44, Battlelore en zowat alles van GMT Games

Speel en heers… en herhaal 4X

Het echte leven is niet altijd zwart-wit. In het echte leven moet je economisch denken, en ook wel politiek en diplomatisch, soms moet je agressief uit de hoek komen of je net defensief ingraven. 4X games zijn spellen die 4 x-aspecten integreren en combineren:

  • Explore: verken het universum, trek eropuit in de wereld rondom jou,
  • Expand: breid je eigen rijk uit, misschien in de net verkende gebieden, misschien op het gebied van een tegenstander,
  • Exploit: bouw nederzettingen of bases in de ontdekte en veroverde gebieden, ontwikkel nieuwe technologieën en bouw een wereldmacht,
  • Exterminate: val je tegenstanders aan, decimeer hun leger of roei ze volledig uit.

Enkel een meester in tactisch bijsturen en reageren, in opportuniteiten zien én grijpen, kan als heerser van het universum en dus als overwinnaar de strijd beslechten.

Huidige toppers: Dominant Species, Twilight Imperium 4th edition, Space Empires 4X

Live Like a Living Card Game

In tegenstelling tot Trading en Collectible Card Games (TCG & CCG), zoals Magic, waar je boosters koopt en hoopt op zeldzame en sterke kaarten, lanceerde Fantasy Flight Games de Living Card Games. Zowat elke grote fantasiewereld heeft wel zijn spel gekregen: Lord of the Rings, Game of Thrones, Star Wars, Android Netrunner en Arkham Horror. Het grote voordeel is dat je niet op zoek moet naar die ene kaart, nee, je weet perfect in welke uitbreiding de kaart zit die je nodig hebt. En met die kaarten bouw je je deck en ga je op avontuur, soms samen (Lord of the Rings), soms tegen elkaar (Star Wars, Game of Thrones). Deze spellen zijn een heuse investering, zowel qua tijd als financieel. Het zou zonde zijn geen medespelers te vinden…

Huidige toppers: Arkham Horror, Lord of the Rings, Star Wars, Legend of the 5 Rings