,

18XX-spelers aller landen, verenig u!

flyer 18xx

Een woordje uitleg

18XX is een reeks (BGG, BGG wiki, wikipedia) van -zware- economische bordspellen die het opstarten van spoorwegmaatschappijen en het uitbouwen van het  spoorwegnetwerk in de 19de eeuw simuleert. Francis Tresham bracht het allereerste spel, 1829, al uit in 1974, maar het is 1830: Railways & Robber Barons, uitgebracht in 1986, dat voor de grote doorbraak heeft gezorgd en de start van de 18XX-reeks betekende, met de vele varianten zoals we ze nu kennen.

Het doel in elk spel is hetzelfde: de rijkste speler worden. Om dat te bereiken, verhandelen de spelers aandelen (tijdens de stock rounds) en runnen daarna hun bedrijven (als ze de meerderheid van de aandelen hebben) door het spoorwegnetwerk uit te bouwen, treinen te kopen en te laten rijden (tijdens de operation rounds). Elke 18XX-variant heeft zijn eigenheid, zijn finesses en dus ook zijn eigen regeltjes. Geen twee spellen zijn gelijk, geen twee potjes verlopen hetzelfde.

18XX staat bekend om zijn lange speelduur en hoge complexiteit. De lange speelduur is nodig om het spel volledig tot zijn recht te laten komen. De complexiteit is vooral het gevolg van de hoge spelersinteractie: je moet elkaar goed inschatten en aanvoelen. Weten wanneer je moet kopen en verkopen, is dan ook essentieel in elke 18XX.

Op deze 18XX-speeldag willen wij in de eerste plaats 18XX-fans samenbrengen. Het is immers niet altijd makkelijk om liefhebbers te vinden voor een potje. Daarnaast willen we ook verschillende 18XX-spellen voorstellen en laten spelen. Heb je zelf ook een 18XX-spel liggen dat je graag zou spelen, laat het ons weten en breng het zeker mee. “Beginners” raden we ten zeerste 1846: The Race for the Midwest aan, in het bijzonder omwille van de kortere speelduur (maar reken toch makkelijk 4 à 5 uur).

 

Nog even praktisch

Wanneer

Zaterdag 18 augustus 2018
13:00 Speluitleg (niet verplicht als je het spel al kent)
14:00 Start 18XX (de spellen worden uitgespeeld, tenzij alle spelers het eens zijn om vroegtijdig te stoppen)

Waar

De Spelfanaat
Putsesteeweg 17
2800 Mechelen

Inschrijving

Verplicht via email, gebruik gerust het contactformulier op onze website. Vermeld zeker je voorkeur van 18XX (1830, 1844, 1846, 1854; 1856, 18CZ, Steam over Holland) of laat weten welke 18XX jij wil meebrengen.

Kostprijs

Gratis voor leden
€ 5 voor niet-leden

One response to “18XX-spelers aller landen, verenig u!”

  1. […] thema-avond per maand dus. Voor augustus is dat dan een 18xx-themadag op 18 augustus, al denk (en vrees) ik dat dat niet voor elk wat wils zal […]