Een nieuw tijdperk

Neen, dit gaat niet om een of andere uitbreiding van een bordspel, het gaat over een nieuw tijdperk voor Spellenclub Mechelen. Om gelijk alle spanning weg te nemen, wij verhuizen. Vooraleer we wat, waar en hoe bespreken, leggen we even uit waarom. En daar hoort wat context bij.

Wie in het begin van de jaren 2000 in Mechelen een spelletje wou spelen (of dat nu Magic, World of Warcraft, Warhammer of een bordspel was), die trok naar De Spelfanaat, toen nog op Keizerstraat 2, tegenover de Stadsschouwburg. De winkel had veel speltafels verspreid over verschillende lokaaltjes en was het officieuze spellencentrum van Mechelen. Dinsdag- en woensdagavond was er een vaste bordspelavond, maar tijdens de openingsuren, zeker op woensdagnamiddag en op zaterdag, vond je er liefhebbers om een spelletje te spelen. Er waren toen al spelers die meer uren in De Spelfanaat zaten dan thuis. Hoe levendig de winkel toen ook was, de gonzende ludieke bijenkorf is nooit uitgegroeid tot een gaming hive, Mechels Gaming Center of Mechels Spellencentrum. En dat vonden velen, ook ik, spijtig.

Fast forward naar 2017, wanneer op een doorsnee dag in maart in de ViaVia de basis gelegd voor Spellenclub Mechelen (zie ook Olim). Onze (toen nog feitelijke) vereniging moest op zoek naar een zaal. De Spelfanaat had wel een ruime collectie spellen, hun nieuwe locatie (achteraan de Keizerstraat) had amper tot geen speelruimte en was helemaal geen optie. We vonden onderdak in de Moonzone aan het station, die wou uitgroeien tot hét e-sports café van Mechelen en ergens stiekem ook dat Mechels Gaming Center ambieerde. Hoe hoog Moonzone ook mikte, wij hadden een donkerbruin vermoeden dat die vooral laag zou vallen en wanneer De Spelfanaat naar Pasbrug verhuisde, grepen we de opportuniteit en vonden we onderdak in de speelzaal achter De Spelfanaat.

We gaan daar niet flauw over doen, onze tijd in De Spelfanaat heeft ons geen windeieren gelegd. Het is door De Spelfanaat dat we wekelijkse spelavonden konden organiseren (en niet tweewekelijks zoals in de Moonzone), dat we workshops konden organiseren en dat we een community konden opbouwen. Die groei toonde echter ook de nood aan structuur en organisatie, waardoor we een vzw oprichtten en Spellenclub Mechelen een onafhankelijke koers ging varen, los van De Spelfanaat. Onze eerste 18xx Belgium “conventie” (toen de naam amper waardig) op 18 augustus 2018 vond ook plaats in De Spelfanaat. Niet veel later zaten er echter te veel haren in de boter, was het water al veel te diep tussen ons en de winkel.

Om een rechtstreeks conflict te vermijden besloten we om te verhuizen naar het Busleyden Atheneum, waar we op 7 maart 2020 onze eerste spelavond organiseerden. De opkomst was immens en luidde een gouden tijdperk in voor Spellenclub Mechelen. En toen kwam covid-19.

Op zaterdag 14 maart 2020 was er niemand in het Busleyden Atheneum. In De Spelfanaat trouwens ook niet. Het land ging op slot. Iedereen ging in isolatie, alle verenigingen kregen klappen. Langzaam maar zeker trokken we de spelavonden terug op gang. Anno 2024 toont de opkomst op onze wekelijkse spelavonden dat er nog steeds veel interesse is in bordspellen en dat er nood is aan een spellenclub in Mechelen.

Inmiddels is in De Spelfanaat ook een en ander veranderd: nieuwe bazen, nieuwe wetten. Het heeft een tijdje geduurd en het bestuur heeft lang gewikt en gewogen. We zijn rond de tafel gaan zitten met Tom. We zijn in dialoog gegaan met De Spelfanaat. We hebben, langs beide kanten, open, eerlijk en met veel respect onze wensen, doelen en dromen besproken.

Spellenclub Mechelen engageert zich om samen met het team van De Spelfanaat, samen met de andere spellenverenigingen in Mechelen de schouders te zetten onder een project waar wij rotsvast in geloven: de uitbouw van een spellencentrum, een gaming hive, een community waar elke speler terecht kan voor een spelletje, voor een babbel, voor goed gezelschap.

Op zaterdag 31 augustus 2024 houden we onze laatste spelavond in het Busleyden Atheneum.
Op zondag 1 september 2024 houden we een spellenmarathon in Den Hanger.
En op zaterdag 7 september 2024 houden we onze “eerste” spelavond in (de speelzaal van) De Spelfanaat.

Spellenclub Mechelen blijft een eigen onafhankelijke en kritische koers varen. Redelijk eigenzinnig (om mijn roots trouw te blijven) zetten we onze exploratie van onder andere 18xx en wargames verder. Maar laat ons dat vooral niet beletten om de handen in elkaar te slaan en samen iets groters op te bouwen. Zie het als onze metagame.

Tot in het Busleyden Atheneum (nog tot 31 augustus),
Tot op de spellenmarathon in Den Hanger (op 1 september),
Tot in de speelzaal van De Spelfanaat (vanaf 7 september).