Lidmaatschap 2021: wat, wanneer & hoe

Het is lang stil geweest hier, heel lang, misschien te lang. Niet dat de inspiratie op was, veeleer de goesting. De ene zal wel meer geïnteresseerd zijn in mijn eigenzinnige kijk op spellen en mijn specifieke voorkeur voor bepaalde spellen, maar daar zou ik het zeker niet voor laten. Dat het door covid-19, hoe kon het ook anders, ook wat meer over één- en tweepersoonsspellen zou gaan, hield me ook niet echt tegen. Maar de goesting was weg. Iedereen ondergaat de pandemie op een eigen manier en elkeen mist het een of het andere wel wat meer. Het wordt zeker een blij weerzien eens we terug spelavonden mogen organiseren, maar die datum is al zo vaak veranderd, dat wij, met het bestuur, gewoon geduldig wachten tot wanneer het terug mag.

Voorlopig nog geen spelavonden in 2021, dat hakt er wel diep in. Toch zijn we gecharmeerd van de vraag van leden, zelfs nieuwe geïnteresseerden, die zich graag zouden aansluiten, die aanbieden om hun lidgeld te betalen. Heel eerlijk, dat doet deugd. We hadden met het bestuur al afgesproken om geen lidgeld te vragen, om geen mails uit te sturen over lidgeld en lidmaatschap zolang we als spellenvereniging niet kunnen bieden waar we voor staan: spelavonden, speldagen, spelweekends. We gaan ons daar ook aan houden.

Zoals sommigen wel weten gaf lidmaatschap je ook korting bij Spelhop (5% om juist te zijn, eenmalig te registreren bij Spelshop en dan automatisch toegekend op je account). Spelshop houdt gewoon deze korting aan. Ze hebben zelfs sterkere acties dan dat, want heel de maand april krijg je automatisch een korting van 10% bij bestellingen boven de € 30. Het zijn zeer sympathieke gasten bij Spelshop, dat blijkt maar weer.

Maar goed, hoe zit het nu met onze spellenvereniging en hoe zit het nu met dat lidgeld? Met het bestuur houden we de vereniging draaiend, de verschillende scenario’s zijn bekeken en alles ligt klaar om in een mum van tijd op te starten. Dat vraagt wat flexibiliteit, dat vraagt wat extra werk en dat vraagt vooral mentale weerbaarheid om elke ontgoocheling, elke opdoffer weer het hoofd te bieden. Maar ik moet daar eerlijkheidshalve wel aan toevoegen dat dit niets is vergeleken met de vele inspanningen die andere sectoren, denk maar aan de gezondheidszorg en het onderwijs, de sport en het jeugdwerk, voortdurend moeten leveren. Neen, we klagen niet, we wachten geduldig tot het allemaal weer mag.

Bij het opmaken van de jaarrekening van 2020 en het opstellen van de begroting voor 2021 werd er beslist om het lidgeld te verhogen naar € 10 voor 2021. Die ene doemdenker zucht vast “alweer een verhoging”, maar alle anderen zullen vast wel begrijpen dat het er toch zat aan te komen. Covid-19 heeft het alleen maar versneld.

Zoals gezegd vragen we niemand om lidgeld te betalen zolang we geen spelavonden mogen organiseren. Wie onze vereniging wilt steunen en toch al lidgeld wilt betalen (om zo de begroting iets lichter rood te kleuren), mag en kan dat natuurlijk (neem dan even contact via het formulier). Tot er weer spelavonden zijn, zal je het met onze dank en ons respect moeten stellen. Weet echter dat de grootste steun die je kan leveren, je aanwezigheid op de spelavonden is (van zodra dat kan en mag uiteraard). Die doorstart, die herlancering, die zijn immers cruciaal. Het is door jullie aanwezigheid dan dat we die bruisende spellenvereniging weer gauw op volle toeren laten draaien.

Maar voor nu, nog even geduld.