, , , ,

De toekomst tegemoet

Twee maanden, sinds 12 juni 2021 om precies te zijn, zijn we alweer bezig met de wekelijkse spelavonden op zaterdag. Neen, het is nog niet wat het was. Ja, we zijn nog heel ver van de opkomst en de sfeer op onze verjaardagsdrink, inmiddels twee jaar geleden, toen er van covid-19 nog geen sprake was. Maar neen, wij treuren niet. Stilaan komt het verenigingsleven terug op gang, ook in onze spellenclub. De ene doet dat voorzichtig, de andere doet dat impulsief. Wij respecteren ieders keuze en wij kijken uit naar jullie komst op de spelavonden, of dat nu heel binnenkort of pas over enkele weken of maanden zal zijn. Het belangrijkste is, hoe cliché dat ook mag klinken, dat jullie gezond zijn en dat jullie jullie er goed bij voelen.

Vorige week hebben we met het bestuur nog eens de hoofden bij elkaar gestoken en durfden we zelfs lichtjes positief naar de toekomst te kijken. Een grote internationale 18xx-conventie zit er zeker nog niet in, maar er zijn talloze andere alternatieven die wel perfect haalbaar zijn. De eerste aankondigingen zijn reeds gedaan, ik zet ze hier even op een rijtje.

Nu zaterdag 14 augustus vieren we de derde verjaardag van 18xx Belgium. Op 18 augustus 2018 waagden we de gok, het begin van iets magisch, dat nu 18xx Belgium heet. Die verjaardag vieren we met een treinspelletje, een goeie 18xx. In onze speelzaal is ruimte genoeg, dus iedereen is welkom. Om praktische redenen vragen we jullie wel een seintje te geven op voorhand, zo kunnen we de tafels al wat plannen. Of je nu een zwaardere 1862 of 18Ireland wilt spelen, liever een kennismakingsspelletje 1889 of 1846 wilt spelen of nog eens good old 1830 op tafel wilt leggen, het kan allemaal. Dat je wint, kunnen we je niet beloven. Dat het gezellig wordt daarentegen des te meer.

Op zaterdag 4 september organiseren we nog eens een thema-avond. Niet dat je verplicht bent het thema te volgen hoor, je mag spelen wat je wilt. Maar we grijpen nog eens terug naar een spel dat vele leden willen spelen, maar blijkbaar moeilijk op tafel krijgen, Dominant Species. Tijdens de lockdown kwam ook Dominant Species Marine uit. Deze variant is niet makkelijker, maar ook niet moeilijker. Echt korter in speelduur kan je hem ook niet noemen. Het ene is geen afkooksel van het andere, beide spellen kunnen perfect naast elkaar bestaan en hebben elk hun eigen charme en eigenaardigheden. Ikzelf speel ze allebei even graag, maar smaken verschillen natuurlijk. Bij Dominant Species kunnen 6 spelers aanschuiven, Dominant Species Marine is beperkt tot 4. Voor deze spelavond stellen we tafels van 4 voor, al willen we natuurlijk geen vriendengroepen uit elkaar halen. Vier spelers speelt gewoon lekker vlot en garandeert meer dan voldoende interactie. Dominant Species (Marine) is echt geen multiplayer solitaire!

Door covid viel het hele tornooiseizoen in het water. Hier en daar werden wel wat tornooien online georganiseerd, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde. Een heel seizoen, met bijhorende competitie en klassement, zit er in 2021 ook nog steeds niet in, maar voor wie de tornooimicrobe al voelt kriebelen, steken wij graag een tandje bij. Op zondag 10 oktober organiseren wij eindelijk het Spellentornooi van Mechelen. Het enige dat nu al vast staat, is de locatie, want hiervoor trekken we terug naar Den Hangar op het Douaneplein. De concrete uitvoering is nog even koffiedik kijken of beter, wachten op de richtlijnen. We hopen natuurlijk op een volledige back to normal, maar we houden rekening met een beperkt aantal plaatsen en beperkt aantal spellen. Hou zeker onze website in het oog.

Een maand later, op donderdag 11 november, trekken we opnieuw naar Den Hangar voor een spellenmarathon. We hopen enkele leuke zaken van Spiel te kunnen voorstellen, maar het hoofddoel blijft toch een gezellige en leuke dag vol spellen.

En tot slot houden we natuurlijk nog ons spellenweekend van 10 tot 12 december. Meer info elders op deze website. Ik heb geen exact beeld van de inschrijvingen, maar het zit toch al aardig vol. Wie nog mee wilt, laat dat best even weten aan onze penningmeester.

Zo hebben jullie alweer een beter beeld van wat wij allemaal voor jullie in petto hebben. Altijd welkom op onze spelavonden, breng gerust vrienden of familie mee. En vergeet zeker je mondmasker niet, want we willen nog even heel expliciet benadrukken dat, voor het comfort en de veiligheid van alle spelers, iedereen mag vragen dat de spelers aan de tafel een mondmasker dragen. Daar hoef je zelfs geen extra uitleg bij te geven. Zit jij in een risicogroep of voel je je gewoon comfortabeler wanneer iedereen een mondmasker draagt, laat het even weten. Geen reden om thuis te blijven, maar een extra reden om de gezelligheid van het verenigingsleven op te zoeken… en zeker wanneer dat veilig kan.