Boeiende tijden

Zoals voor zovele verenigingen zal er voor onze spellenclub altijd een pre-covid- en post-covidtijdperk zijn. De ene zal zeggen dat het verschil miniem is, de ander zal zeggen dat het verschil gigantisch is. Tuurlijk, we spelen nog altijd spellen en ja, we komen nog altijd op zaterdagavond samen. Fanatieke spelers van het eerste uur zien we helaas niet meer (door de afstand, door tijdsgebrek of door andere prioriteiten), nieuwe geïnteresseerden komen gelukkig de sfeer opsnuiven op de spelavonden. Dat is het verenigingsleven.

Een vereniging is altijd in beweging, een vereniging moet leven en moet veranderen. Die dynamiek is nodig. Wie anders beweert, slaat de plank mis. En daarom bekijken wij elke keer op nieuw kritisch onze werking. We zoeken werkpunten, we zoeken verbeterpunten en gaan altijd trachten om onze werking beter te maken.

Aanpassing lidmaatschap:
kalenderjaar naar schooljaar

Het hoogtepunt van de spellenwereld ligt in het najaar. Spellenbeurzen, ons spellenweekend, ons spellentornooi, het zijn maar enkele evenementen in het najaar. Het is dus niet te verwonderen dat de meeste nieuwe gezichten op de spelavonden verschijnen in september, oktober en november. Dat lijkt op zich een futiel detail, maar het heeft ons wel doen nadenken en vooral doen beslissen om ons “jaar” anders te gaan invullen.

Onze leden sluiten zich nu aan voor een kalenderjaar, 1 januari tot en met 31 december. En net omdat de meeste nieuwe leden zich aansluiten in september of oktober, gaan we dat veranderen. Vanaf nu (sinds 1 september om juist te zijn) werken wij niet langer per kalenderjaar, maar per schooljaar. Jouw lidmaatschap is dus geldig van 1 september tot en met 31 augustus.

Wat verandert dat voor onze huidige leden? Eigenlijk niets. Wel zullen zij weldra een mailtje krijgen met een voorstel voor het lidmaatschap voor de periode 1 januari tot en met 31 augustus 2023. Vanaf dan zijn loopt alles helemaal synchroon. Wil je op de hoogte blijven, zorg dan zeker dat jouw emailadres gekend is bij het bestuur.

Aan dat lidgeld morrelen we trouwens niet, dat blijft 20 EUR per jaar. En voor dat bedrag heb je onbeperkt toegang tot onze spelavonden en spelnamiddagen en kan je deelnemen aan activiteiten exclusief voor leden (zoals ons spellenweekend).

Activiteiten in het najaar

Ook dit najaar hebben we weer een heleboel ludieke activiteiten. Eerst en vooral is er ons spellentornooi op zondag 16 oktober in Den Hangar. De inschrijvingen daarvoor zijn gestart. Iedereen is welkom, ongeacht ervaring en niveau. Het is vooral een gemoedelijk en vriendschappelijk tornooi.

Van vrijdag 25 tot en met zondag 27 november houden we onze internationale 18xx-conventie in het Sint-Romboutscollege. Iedereen die dit intrigerende spellengenre wil leren kennen is welkom. Beginners kunnen probleemloos aanschuiven aan een introductietafel. Ervaren spelers vinden voldoende medespelers, meedogenloos aan de tafel, vriendelijk aan de toog.

In december houden we alweer ons spellenweekend, dit jaar van vrijdag 9 tot en met zondag 11 december. Ik weet zelfs niet of er nog vrije plaatsen zijn. Wie daar nog graag meegaat, moet zich (heel dringend) registreren (al is het maar voor de reserveplaatsen).

Thematische spelavonden

Niemand kan voorspellen welke spellen er zullen aanslaan, niet op beurzen, niet voor verkoop, niet voor spelavonden. Het enige wat wij kunnen doen, is spellen in de kijker zetten en hopen dat we onze liefde en passie kunnen delen en jullie kunnen warm maken voor zulke spellen.

Een klassieker in onze club is ongetwijfeld Dominant Species en het meer recente broertje Dominant Species Marine. Beide spellen zijn boeiend en uitdagend, vol interactie en vooral altijd fijn (vind ik toch). Ervaren spelers kunnen Dominant Species spelen op amper 3 uur, Dominant Species Marine heb ik zelfs een keer op anderhalf uur uitgespeeld (en gewonnen, maar dat is minder belangrijk). Daarvoor moet je wel al enkele spelletjes op je teller hebben staan, maar het toont wel het potentieel van die spellen. Je kan ze probleemloos op een gewone spelavond spelen. En daarom zetten we ze dit najaar nog eens heel graag in de schijnwerpers. Wanneer juist, dat moeten we nog bekijken. Dat kondigen we weldra aan op onze Facebookpagina.

Wie regelmatig op de spelavonden komt (en in onze spellenkast kijkt), weet al dat we een voorliefde hebben voor de uitgeverij What’s your game. Van deze uitgever hebben we vier pareltjes staan: Signorie, Zhanguo, Nippon en Madeira. Ze komen echter niet vaak uit de kast, want onbekend blijft toch onbemind. Daar willen wij zeker wat aan veranderen. Dat krijg je ook dit najaar.

Van geliefd spel naar geliefde auteur is een kleine stap. We merken dat Stefan Feld nog steeds hoge toppen scheert en bij veel spelliefhebbers in de top drie staat. Dat is perfect verstaanbaar, want met klassiekers als Notre Dame en In the Year of the Dragon (beide van 2007), Macao (2009), Castles of Burgundy en Trajan (beide 2011) en (onlangs zelf nog gespeeld op een spelavond) Amerigo (2013) draait “Herr Feld” al 15 jaar mee op het hoogste niveau. In 2022 en 2023 trekt hij vooral de kaart van de heruitgaves (of beter, reïmplementaties, want wellicht wordt er wel wat aan gesleuteld), maar ik denk dat velen daar vast wel vrolijk van worden. Hoog tijd dus om deze auteur nog een keertje op het hoogste schavot te plaatsen om een spelavond.

Ook mogen we de vele spellenbeurzen van het najaar niet vergeten met Spiel in Essen op kop natuurlijk. Sommigen noemen dat de hoogmis van bordspellen, anderen vinden het vooral een groot Sinterklaasfeest voor volwassenen. Het maakt niet uit hoe jij naar Spiel (en bij uitbreiding ook Spellenspektakel en andere beurzen) kijkt, het belangrijkste is dat je je nieuwe aanwinsten kan spelen, dat je voldoende medespelers vindt en dat je je vreugde kan delen. Gedeelde vreugd is dubbele vreugd. Zeker op spelavonden.

Onze spelavonden blijven afwisselend doordat vele spelers altijd maar spellen meebrengen en uitleggen. Staat er een spel stof te vangen, wil je al zo lang eens een spel uit jouw collectie spelen of heb je net een geweldige nieuwe aankoop gedaan, laat het zeker weten op onze Facebookpagina. Zo kunnen wij meegenieten en vind jij in een mum van tijd een hoop medespelers.

Zo, dat moest er even uit. Tot binnenkort, op de spelavond, op ons tornooi of op ons weekend.