,

Dag Sinterklaasje, daa-aag!

Nu Sinterklaas alweer het land uit is, overvolle laarsjes en uitpuilende schoentjes achterlatend, maakt het land zich op voor een nakende indigestie door speculoos en chocolade. Ook mandarijntjes komen mijn oren uit, maar ik ben dan ook geen al te grote fruiteter. De uittocht van Sint en Piet lost gelijk het officiële startschot voor de kerstperiode. In de meeste gezinnen zal dit weekend gegoocheld worden met bollen, slingers en lichtjes. O dennenboom, nu mag het immers.

De kerstperiode is de tijd van het jaar bij uitstek om gezellig met vrienden en familie door te brengen. Wanneer het buiten koud en guur is, de wind raast en de regen neerdaalt, maken we het binnen extra gezellig. De ene doet dat voor de televisie of gaat lekker Netflix bingewatchen, de ander heeft eindelijk tijd om zich ten volle aan zijn hobby te wijden. We merkten het dit najaar al aan de opkomst op onze spelavonden: vele bordspelers grijpen hun kans om nog wat extra gezelschapspelletjes te spelen, wie weet zelfs iemand nieuw te introduceren in de hobby (al gruwel ik eerlijk gezegd wel van die overenthousiaste spelmissionarissen die de hele wereld willen bekeren tot het spellendom).

Scholieren en leerlingen buigen zich momenteel over schoolboeken om het beste van zichzelf te geven. Studenten steken een extra tandje bij om verslagen en taken tijdig in te leveren en zijn al voorzichtig (of zenuwachtig) hun blokperiode aan het plannen. Maar iedereen kijkt toch weer uit naar de kerstvakantie, gedurende twee weken mag het allemaal wat rustiger aan: thuis, maar ook op het werk en ook wel even met de studies. In de kerstvakantie kunnen kinderen immers extra genieten van de sinterklaascadeautjes en kunnen wij onze (nog ongespeelde) Spiel-, Spellenspektakel- en Spelaanwinsten op tafel leggen.

En net daarom gaan wij als Spellenclub nog een laatste keer knallen in 2018. Het jaar loopt op zijn einde, nog vier spelavonden staan er op de kalender. En van de allerlaatste gaan wij het allerbeste maken. Op 29 december maken we de spelavond immers weer wat langer, want we beginnen er extra vroeg aan: om 13:00 openen we de speelzaal achter De Spelfanaat voor een Familiespeldag, waar iedereen welkom is om samen gezellig een spelletje te spelen, wat bij te praten en terug te blikken op een schitterend 2018. De focus leggen we op gezellig spelen en samenzijn. Geen grote demo’s, geen uitgevers, wel een hele spellenmuur vol leuke spellen en enthousiaste vrijwilligers om de regels piekfijn uit te leggen.

december_spellendag2018_web

Om jullie op weg te helpen en wat extra sfeer te brengen, brengen we wel enkele behendigheidspellen (dexterity games) onder de aandacht. (Crazy) Coconuts was een hit op de familiespeldag van september, dus ook nu willen we graag de kokosnoten in het rond zien vliegen. Fast shot is er ook zo eentje: uitgelegd op een minuutje en speelbaar op zowat elke tafel. Iets groter dan Fast shot, ook iets ouder dan Fast shot, is Pitch car, een racebaan die je toch ooit eens gespeeld moet hebben. Oefen alvast de vingerspieren, want daar gaat gevlamd worden. Oh ja, ik heb thuis ook nog een sjoelbak staan, die breng ik gelijk mee, altijd lachen geblazen.

Maar verder laten we de keuze aan jullie: een rondje rijden in Flamme Rouge, tegels leggen met Azul, je eigen Berenpark bouwen, de wereld rondrijden op de Ticket to Ride-trein… het kan allemaal. Even op adem komen na de overdaad van kerstmis, even uitblazen alvorens oudejaarsnacht in te gaan? Noteer maar met stip in je agenda: zaterdag 29 december 2018, van 13:00 tot 18:00 en weer vanaf 19:45 tot de vroege uurtjes.