Genieten en nagenieten

Gisterenavond: spelavond. En ik moet zeggen, toen ik met David naar huis reed, was ik uiterst tevreden. Het was dan ook een spelavond om u tegen te zeggen, een spelavond uit het boekje, een waar zowat elke spelavond een voorbeeld aan kan nemen, het uithangbord voor Spellenclub Mechelen.

Eerst en vooral was er een stevige opkomst, ondanks de stevige winterprik van de weergoden. De bijtende kou van overdag werd tegen de avond vergezeld van smeltende sneeuw en dus kans op gladde wegen. Of je nu met de fiets of met de wagen komt, het is een gegronde reden om niet de baan op te gaan en lekker gezellig thuis te blijven. En toch, niet dus voor veel van onze leden.

Rond acht uur was het een gezellige bedoening: geroezemoes aan de toog, even tijd nemen voor een babbel, een grap en een lach. In zulke gemoedelijke en vriendschappelijke sfeer toekomen, werkt hartverwarmend. Daar ik veel nieuwe gezichten zag, kan ik niet anders dan blij zijn met die openheid, die vriendelijkheid. Aan die weg timmeren we immers al een jaar: een warme vereniging, waar iedereen zich welkom voelt.

En dan werden de tafels verdeeld. Het stevige werk kwam zoals zo vaak op tafel. Een 18xx (1834 om precies te zijn, een speciale kaart van België), maar ook met Brass Birmingham konden de doorwinterde spelers hun hartje ophalen. Naast deze twee kleppers startten ook twee coöperatieve en zwaar thematische tafels: Battlestar Galactica en een nieuwe avontuur in Arkham (Arkham Horror LCG: The Dunwich Legacy – The Essex County Express). Maar ook wie het na een zware werkweek wat rustiger aan wou doen, ook wie zich nog niet zo op zijn gemak voelt in de spellenwereld, kwam aan zijn trekken. Azul en Taluva, respectievelijk een nieuwe (2017) en een oudje (2006) kwamen op tafel. Deze twee spellen hebben flink wat troeven: een korte en aangename speelduur, eenvoudige regels die op vijf minuten zijn uitgelegd en flink wat (indirecte) spelersinteractie voor veel diepgang en speelplezier. Twee absolute aanraders en aan de gezichten van onze “nieuwelingen” te zien, een zeer geslaagde introductie in spellenclub en spellenwereld.

De horror van Arkham was niet te harden. De LCG’ers, die toch niet aan hun proefstuk toe zijn, werden opgeslokt door de duisternis en konden het na een uurtje al voor bekeken houden.  Na de deprimerende duisternis konden ze wel een opkikker gebruiken. Boomhutten bouwen, maar niet zomaar een boomhut, wel de allerbeste boomhut ooit. Ook dit vrolijk kort spelletje (Best Treehouse Ever), ideaal voor gezinnen met kinderen, heeft meer diepgang dan je denkt.

En daarmee was de toon gezet: na het zware denkwerk mag (moet!) de riem wat los. Onze spellenmuur zit vol leuke fillers en afsluiters. Soms zijn ze wel goed verstopt, dat geven we toe, maar ze zijn er wel. Best Treehouse Ever dus, maar ook For Sale werd weer volop gespeeld, door zowel de nieuwelingen als de ouwe rotten. De sfeer zat goed, hard in het spel, gemoedelijk aan tafel. Zo heb ik het graag, daar doe ik het voor. Dat is echt ten volle genieten.

Wanneer de eersten alweer huiswaarts gingen, begonnen twee nieuwsgierigen aan een potje Planet. Zelf bracht ik Imhotep nog eens op tafel. In mijn ogen een pareltje dat totaal onder de radar is doorgevlogen. Spannend tot de eindtelling… en helaas nipt verloren. Maar wie maalt daar nu om?!

Wanneer na middernacht de tafels weer netjes zijn teruggezet en ook de miniature wargamers hun spullen hebben opgeborgen, dan zien we weer een ander facet van onze vereniging. Je kent dat wel: je gaat niets meer spelen, want je moet echt wel naar huis… en toch blijf je wat praten, vijf minuten, een kwartier, wie weet wel een uur. Ook daar kan ik van genieten: leden die duidelijk niet kunnen vertrekken, niet willen vertrekken. Het voelt goed!

Gisterenavond, net voor de spelavond, zaten we ook, als afsluiter van 2018, samen met het bestuur: de tijd nemen om achterom te kijken, de tijd nemen om vooruit te blikken. 2018, ons allereerste jaar, kunnen we niet anders dan een succes noemen. Wij zijn blij met alle steun en positieve reacties. Wij zijn dankbaar voor alle leden die de weg naar onze vereniging hebben gevonden.

Nog twee spelavonden staan er op de kalender voor 2018. Twee spelavonden met hopelijk eenzelfde massale opkomst in eenzelfde warme en familiale sfeer. Vergeet ook de familiespeldag op zaterdag 29 december (13:00-18:00) niet, waar we nog een keer extra gaan knallen: een ideale afsluiter voor een fantastisch jaar.

Aan iedereen, aan elk van jullie, bedankt om mee te bouwen aan onze spellenclub.