Komm, spiel mit!

Neen, we gaan niet in het Duits beginnen, geen zorgen. Maar menig spellenliefhebber zal dat zinnetje wel herkennen. Het is immers de ondertitel van Spiel in Essen, de grootste spellenbeurs die over minder dan twee weken voor even van Essen het middelpunt van de wereld maakt.

Inderdaad, over heel de wereld maken spelfanaten zich op voor hun grote bedevaart (of is het hun kruistocht) naar Essen om de groten in de spellenwereld te gaan aanbidden. Ook ik trek binnenkort weer richting Essen, al moet ik toegeven dat ik me al een paar jaar er het nut van in vraag stel. Maar ja, het is een gewoonte geworden, het is een traditie en dus heb ik een dagje verlof aangevraagd en ga ik vrolijk rondwandelen en rondkijken.

Ja, dat lees je goed. Ik ga tegenwoordig meer naar Spiel voor het sociale (om vroegere vrienden terug te zien), om me te verbazen wat iedereen binnenhaalt en buitensleurt, om te kijken welke spellen gedumpt worden, welke nieuwe mechanismen hoge toppen scheren en natuurlijk wat de nieuwste trends en nieuwe ontwikkelingen zijn.

Kopen sluit dat lijstje met activiteiten af. Inderdaad, kopen komt op de laatste plaats. Misschien kan ik met heel veel geluk een zeldzaam spel op de kop tikken op een tweedehandsstand. Misschien vind ik een pareltje dat weer volledig onder de radar door vliegt. Of misschien vind ik toch een pallet- of pakketverkoop waar ik niet aan kan weerstaan, misschien vind ik toch een leuk nieuwigheidje aan een leuke prijs.

Want ja, de prijs is wat de laatste jaren te wensen overlaat. Spiel is uit zijn voegen gebarsten: elk jaar groter, elk jaar meer standhouders en elk jaar meer spellen. Meer bezoekers ook, zodat het, zeker in de grote hal 1, over de koppen lopen wordt. Het voordelige is eraf. Ooit, lang geleden (maar ik weet het nog goed), kocht ik Stone Age voor 22 euro in het jaar dat het uitkwam. Zoveel jaren later, met inflatie en financiële crisis, mag je rekenen op een richtprijs van 50 euro of meer voor een van de laatste nieuwe spellen. Ik heb nooit veel van economie begrepen, maar ik weet wel dat de prijzen véél sneller gestegen zijn dan mijn loon.

Ach, ik hoef niet zoals sommigen bolderkarren, duveltjes, valiezen en ikeatassen volgestouwd met spellen buiten te sjouwen. Boardgamegeek leert me dat mijn huidige collectie nu 469 spellen telt, uitbreidingen niet inbegrepen. Dat getal houdt me nu vooral tegen om impulsief alles te kopen dat er leuk uitziet. De ervaring leert me ook om niet te zwichten voor een mooi artwork. En na al die jaren ben ik ook tot het inzicht gekomen welke spellen ik leuk zal vinden. Ja, ik laat dus heel veel staan, niet zozeer omdat het geen goede spellen zouden zijn, maar wel omdat ik ze niet al te veel zal spelen (dan staan er betere spellen in mijn kast).

En zo heb ik mijn obligaat stukje over Spiel geschreven. Over heel het web springen immers de blogs, vlogs, forumdraadjes, geeklists en podcasts over Spiel uit de grond. Ook op onze spelavonden is het het gespreksonderwerp van het moment. Dus wil jij ook je ei kwijt over Spiel (of heb je vragen, welke dan ook), praat gerust mee op onze Facebookpagina of in ons slack-kanaal.

Voor iedereen die tussen 24 (of zelfs 23 voor de happy few) en 27 oktober naar Essen trekt, geniet van dit grote sinterklaasfeest voor volwassenen. Spiel vraagt een beetje voorbereiding. De Boardgamegeek Spiel Preview is een goed begin. Zaalplannen zijn ook te vinden (zodat je je optimale route kan uitstippelen, mocht je dat willen), voor iedereen die buitenkansjes wilt kopen en verkopen zijn er nog de hunt, auction en mathtrade (al denk ik dat die ver afgesloten is).

Maar wat je ook doet, geniet ervan en laat ons vooral weten wat voor lekkers en leuks op jouw verlanglijstje staat. En breng het vooral mee naar de spelavonden (en natuurlijk naar onze spelmarathon op 11 november), dan kunnen andere spelers gelijk mee genieten (en wie weet het op hun lijstje zetten voor Spel).