Prosit Corona!

We blikken graag nog even terug op vorige week, voor de coronaheisa echt begon, toen we jullie massaal mochten verwelkomen in onze nieuwe zaal. De opkomst was groot, de reacties hartelijk en jullie sympathie voor de club tropisch warm. Dat waarderen we, dat appreciëren we, want net daarvoor blijven we het allemaal doen. Meer dan 40, misschien zelfs meer dan 50 aanwezigen op onze tweede verjaardag, daar zijn wij dankbaar voor, daar zijn wij trots op. Elf speeltafels op de eerste spelavond op onze nieuwe locatie. Ja, het was druk, maar geen nood, we hebben nog een tweede lokaal om uit te breiden. We hadden, lichtjes naïef, niet zulke grote opkomst verwacht. Aan iedereen die er was, aan iedereen die ons een warm hart toedraagt, nogmaals dankjewel!

Maar nu de waan van de dag! Donderdagavond heeft de overheid drastische maatregelen aangekondigd naar aanleiding van het coronavirus. Als spellenvereniging (met recreatieve en sociale activiteiten) die plaatsvinden in een school, konden we niet anders dan onze spelavonden tot 3 april 2020 af te gelasten. Waarom hebben we zo lang gewacht? We gunnen jullie even een blik achter de schermen.

Natuurlijk hebben wij, het bestuur, de evoluties van de laatste weken op de voet gevolgd. Daarbij namen we enkele belangrijke aspecten en feiten in overweging. Het is niet altijd even gemakkelijk om de juiste informatie te vinden, maar het lukt wel.

Bron: Boardgamegeek.com

1. Overlevingstijden

Zonder drager kunnen virussen slechts beperkte tijd overleven. Omdat het coronavirus (dat officieel SARS-CoV-2 heet en de ziekte die je ervan krijgt, heet COVID-19) een onbekend virus was, is het wachten op wetenschappelijk onderzoek. Begin deze week rapporteerden sommige bronnen nog dat het virus slechts 6 à 12 uur kon overleven op oppervlakken (metaal, hout en stof). Deze informatie is inmiddels gecorrigeerd en andere bronnen beweren nu dat het virus 5 tot 9 dagen buiten een (levende) drager zou kunnen overleven. Met een incubatietijd van 2 tot 14 dagen is dat geen lachertje.

Als het virus slechts 12 uur kon overleven (informatie van woensdagavond), dan zouden onze spelavonden geen enkel probleem zijn: de scholen sluiten vrijdagavond en wij spelen 24 uur later. Wanneer de school terug opent op maandag, zijn we weer meer dan 24 uur verder en zou er dus ook geen probleem zijn geweest. Maar even heel duidelijk: volgens de huidige recente onderzoeksresultaten kan het virus gemakkelijk 5 dagen overleven. Iemand die een speeltafel besmet op dinsdag, kan dus indirect iemand op zaterdag besmetten. Dat is een van de redenen waarom wij dachten en hoopten dat de spelavonden gewoon zouden kunnen plaatsvinden.

Bron: Boardgamegeek.com

2. Druppelinfectie

Het coronavirus wordt overgedragen door een druppelinfectie. Dat wilt zeggen dat, door niezen en hoesten, maar ook door contact, kleine druppeltjes (speeksel en snot) met het virus van de ene persoon op de andere kunnen worden overgedragen. Die druppeltjes vallen echter zeer snel neer en kunnen zeker geen grote afstanden overbruggen. Met het correct toepassen van de juiste voorzorgsmaatregelen zoals handen wassen, in je elleboog niezen en afstand houden, kan je de (kans op) overdracht dus drastisch verkleinen.

Tot woensdagavond zagen we dus een spelavond perfect haalbaar. De overdracht via oppervlakken (denk voor een spelavond aan speelstukken en kaarten) is beperkt mits eenvoudige maatregelen (die jullie nu wel kennen).

Bron: Boardgamegeek.com

3. Risicodoelgroepen

De statistieken bouwen zich langzaam op. Zonet werd er gesteld dat het gros van de sterfgevallen een (of meer) onderliggende ziektes of aandoeningen had. Wie reeds op de sukkel is met hart, longen of lever, hoeft er echt geen virale infectie bij. Wie een verzwakt immuunsysteem heeft, houdt ook liever de beestjes buiten. De jonge garde komt er dan weer goed mee weg en ervaart corona vaak niet anders dan een lichte verkoudheid. Grootouders bezoeken (en zeker rusthuizen bezoeken) is dus echt geen goed idee. Maar een spelavond, tja, daarvan vonden wij (woensdagavond) dat iedereen dat maar zelf moest beslissen.

Als bestuur hebben we lang gewacht om te beslissen. Zolang zelfs, dat we niet meer moesten beslissen, de tijd haalde ons in, de overheid deed het voor ons. We hebben de actualiteit zeer aandachtig gevolgd, we hebben elke keer goed nagedacht hoe we zouden reageren. En nu weten we waar we staan.

Geniet van de vele vrije avonden die jullie nu hebben, speel zeker gezellig een spelletje en laat het ons weten in onze Facebookgroep.

Prosit, Corona!

Bron: Boardgamegeek.com

Leave a Reply