Wat spelen we vanavond?

We spelen een spel vanavond” is nog steeds een reclameslogan die ons bekend in de oren klinkt. Nu COVID-19 de ronde doet en iedereen (of toch de meesten) vol burgerzin braaf in sociaal isolement gaat, vinden velen verstrooiing in gezelschapsspelletjes. Inderdaad, ook voor de televisie hangen (of dat nu de dagelijkse programma’s zijn of netflix is) begint na verloop van tijd duidelijk te vervelen.

Nu het verenigingsleven is stilgevallen en iedereen ‘s avonds of in het weekend wel wat meer tijd heeft, willen we jullie ook even “aan het werk zetten”. Geen paniek, het is een denkoefeningetje, maar wel een zeer leuk (voor de spellenliefhebber dan toch).

Iedereen weet ondertussen dat Spellenclub Mechelen verhuisd is naar het Busleyden Atheneum voor de reguliere spelavonden. Jammer genoeg gooide het (SARS-CoV-2)virus roet in het eten en bleef het, voorlopig, bij die ene spelavond op 7 maart. Maar geen nood, alles komt terug, ook onze spelavonden.

Door de verhuis naar het Busleyden Atheneum verloren we wel onze grootste troef, namelijk de spellenmuur en vielen we terug op onze eigen clubcollectie, een collectie die eerst en vooral klein, maar ook nog eens speciaal is en zich aan een bepaalde kant van het spellenspectrum situeert.

Onze vereniging steunt vooral op leden die hun eigen spellen meebrengen, op leden die vooral op zoek zijn naar medespelers om hun eigen spellen op tafel te krijgen. Dat is goed en daar zijn wij dankbaar voor. Maar we moeten verder denken. Regelmatig komen nieuwe spelers naar een spelavond om kennis te maken, om te proeven van leuke spellen. Dan zijn gateway– en familiespellen natuurlijk meer aangewezen. Daarnaast hebben we ook gemerkt dat velen, na het spelen van een groter/langer/zwaarder spel, makkelijk een fillertje op tafel leggen als afsluiter. Deze kleine spellen kwamen veelal uit de muur… de muur die achterblijft.

Daarom hebben we beslist om een spellencollectie aan te leggen. Geen gigantische collectie, maar wel een leuke en veelzijdige collectie. We willen er geen getal op plakken, we willen er ook geen budget op plakken. We willen vooral een collectie aanleggen waar iedereen, elke speler, zich ergens in kan vinden.

En dat is meteen jullie denkoefeningetje. Mocht jij het voor het zeggen hebben, mocht jij je ideale spellencollectie aanleggen, mocht jij de spellen kopen waar elke speler wel iets leuks tussen vindt, hoe zou die collectie er dan uit zien? Dat willen we graag weten.

Daarom hebben wij een formulier opgesteld, onderaan deze pagina, waar elk actief lid van onze vereniging 10 (jawel, tien) spellen mag nomineren voor onze clubcollectie. Er zijn geen voorwaarden, er zijn geen restricties, je mag elk spel nomineren dat je maar wilt.

Elk actief lid (lidgeld betaald voor 2020) mag één formulier invullen tot en met 31 maart 2020. Dan maken wij een rangschikking die we zeker bekend zullen maken. Maar (natuurlijk is er een grote maar) deze rangschikking is niet bindend en geldt slechts als advies. We willen immers een gevarieerde en evenwichtige collectie: lichte en zware, korte en lange, nieuwe en oude. Bij het samenstellen houden wij ook rekening met spelersaantallen, doelpubliek, moeilijkheidsgraad, thema, beschikbaarheid en natuurlijk prijs. We kopen ook onze collectie niet in één keer aan: sommige spellen (zeldzame, oudere, out of print, import) zullen we tweedehands op de kop moeten tikken, van andere willen we misschien eerst bekijken of er wel echt een publiek voor is.

Meer gaan we er niet over zeggen. Voorbeelden gaan we al helemaal niet geven. Denk er gerust over na, neem voldoende tijd. Er is geen haast bij, speel gerust eerst nog een spelletje… of twee… of drie.

We spelen een spel vanavond!

Only authenticated users are allowed to submit the form. If you are already registered, Please login and try again.

One response to “Wat spelen we vanavond?”

  1. Sven Avatar
    Sven

    Ik kan wel eens kijken om wat zaken te doneren.

Leave a Reply