Een sprankeltje hoop

Ook wij hebben, misschien zelfs met wat ongeloof, de nieuwe richtlijnen van de overheid omtrent COVID-19 gehoord, gelezen, bestudeerd en vooral laten doordringen.

Het is voor een spellenvereniging niet altijd evident waar we onze informatie moeten zoeken. Zij die het opstarten van onze vereniging mee hebben gevolgd, weten wellicht dat wij een beetje tussen twee stoelen vallen: we zijn geen jeugdvereniging en de sportsector ziet spellenclubs liever niet komen (althans zo voelt het toch) en zo vonden we onderdak bij de cultuursector (in het bijzonder Cultuurraad Mechelen), die de socioculturele verenigingen overkoepelt en ondersteunt. Bij “cultuursector” denkt men natuurlijk onmiddellijk aan muziekmaatschappijen, toneelgezelschappen en andere kunstkringen. Ook daar zijn spelletjes niet echt courant, maar de open geest van de sector maakt wel heel veel goed.

Richtlijnen

Dat maakt dus dat wij met argusogen de richtlijnen voor de cultuursector hebben gevolgd, maar ook eens over de muur gingen piepen bij jeugd en sport. Dan lezen we, sinds vandaag, twee belangrijke zaken: “vanaf 8 juni mogen culturele activiteiten zonder publiek worden hervat” en “alle culturele, sportieve, toeristische en recreatieve evenementen blijven verboden tot 30 juni.

Natuurlijk zijn wij als vereniging afhankelijk van andere instanties, zoals het Busleyden Atheneum en Stad Mechelen, en dienen wij ten allen tijde de richtlijnen minutieus op te volgen. Daarom kunnen we, als bestuur, niet anders dan jullie nog even geduld te vragen over wanneer we terug de spelavonden kunnen opstarten en onder welke voorwaarden. Maar lees toch maar even verder.

Zonder publiek?

De richtlijn “geen publiek tot en met 30 juni” heeft een enorme impact op onze vereniging. De eerste mokerslag kwam met het annuleren van de vijfde editie van onze 18xx conventie. De tweede kwam er bij het besef dat onze spelmarathon van zaterdag 27 juni 2020 “zonder publiek” zal moeten plaatsvinden. Dat is natuurlijk ridicuul, dus ook deze zal zeer waarschijnlijk geannuleerd worden. Maar creatief als we zijn, zoeken we naar een haalbaar en werkbaar alternatief.

Zonder publiek!

Navraag leert ons dat “zonder publiek” betekent dat activiteiten voor leden wel mogen plaatsvinden, mits inachtneming van de geldende regels. Buiten wordt natuurlijk moeilijk, een goed geventileerde ruimte hebben we dan weer wel. Mondmaskers zijn ten stelligste aanbevolen, dat lukt wel. Handen wassen en ontsmetten ook. Afstand bewaren, dat is al iets anders, en maximaal 20 deelnemers (per activiteit) moeten we ook bekijken.

Kortom, we zijn nog even aan het bekijken wat kan en mag, maar we doen er alles aan om de spelavonden zo snel mogelijk (en zo veilig mogelijk) terug op te starten. En uiteraard houden we jullie op de hoogte.

Doel?!

Maar even concreet: wij doen ons uiterste best om op zaterdag 13 juni op te starten. Beloven doen we natuurlijk nog niets.

Tot dan: hou jullie goed, gezond en wel.

Leave a Reply