FAQs (or facts?)

Of het einde van covid-19 nu eindelijk in zicht is, dat kunnen we niet zeggen. Wat we wel kunnen zeggen is dat jullie interesse in onze spelavonden overduidelijk begint toe te nemen. Twee grote vragen komen heel vaak terug. Daarom beantwoorden we die graag ook eens hier.

Net voor covid-19 uitbrak (maart 2020) telde onze vereniging meer dan 100 leden. Onze spelavonden trokken makkelijk meer dan 30 spelers met een ruim assortiment aan spellen dat aan bod kwam, van instap- of familiespel tot de zware en lange expertspellen. Door covid-19 was de opkomst op onze spelavond beperkter. De spelers die naar onze spelavonden kwamen, zochten vaak het zwaardere en langere werk op. En zo komen we tot de eerst FAQ.

Wat spelen jullie allemaal? We zien vooral zware spellen op Facebook en Instagram, maar spelen jullie ook lichtere, kortere en toegankelijkere spellen?

Helemaal in het begin van onze club, ergens in 2018, schreven we al een stukje over wat we allemaal speelden. Je vindt die zelfs bij de info op elders op onze website. De tekst van toen is inmiddels al wat gedateerd (er zijn dan ook alweer zoveel nieuwe spellen uitgekomen), maar de essentie blijft wel dezelfde.

Onze vereniging telt heel veel spelers met heel uiteenlopende smaken en voorkeuren. Ja, we hebben een solide kern van liefhebbers van 18xx, Dominant Species en andere lange en zware spellen, maar dat is zeker niet het enige dat we spelen én dat is niet eens onze grootste groep spelers.

Op onze spelavonden komen alle spellen aan bod in zowat alle genres. We spelen nog altijd coöperatieve spellen, we spelen nog altijd luchtige familiespellen, we spellen nog altijd interessante eurogames, we spelen nog altijd droge economische spellen, we spelen nog altijd agressieve wargames. Voor iedereen die het zich afvraagt, wij bepalen niet wat jullie spelen, dat doen jullie zelf. Ieders mening wordt gerespecteerd en iedereen wordt gehoord. Speel jij het liefst van al Ticket to Ride, dan vind je zeker liefhebbers op een spelavond. Zoek je iemand om Terra Mystica uit te leggen, dan vind je die zeker op een spelavond. Zou je graag Dominant Species leren spelen, dan kan dat zeker op een spelavond. Zou je graag willen weten wat een 18xx nu eigenlijk is, dan kan ook dat op een spelavond.

Wij begrijpen heel goed dat het spannend is om die eerste keer naar een spelavond te komen: nieuwe mensen, nieuwe spellen en de onzekerheid of het wel iets voor jou is. We kunnen maar één goede raad geven: niet aarzelen, niet twijfelen, niet denken, gewoon naar een spelavond komen. Als jij aangeeft wat je graag speelt en wat je zoal kent, dan zoeken we samen naar iets dat jij vast wel leuk vindt. En heb je een spel liggen dat je thuis niet gespeeld krijgt of waarvan je de regels niet begrijpt (of niet wilt lezen), kom zeker eens langs op een spelavond en breng het spel mee. Wie weet kent een van onze spelers het wel en krijg je het meteen uitgelegd.

Kortom, wij spelen zowat alles. Je hoeft alleen maar te komen.

Jullie houden regelmatig speldagen in Den Hangar. Zijn die toegankelijk voor kinderen? Zijn de spelavonden op zaterdag toegankelijk voor kinderen?

Onze speldagen zijn voor iedereen toegankelijk. Ook onze spelavonden zijn voor iedereen toegankelijk, maar gezien het startuur (19:45) richten we ons vooral op jongeren vanaf 12 jaar. Zowel voor de speldagen als spelavonden is daar één voorwaarde aan verbonden: kinderen moeten vergezeld zijn van een volwassene (ouder, begeleider…). Daar zijn immers een heleboel redenen voor.

Vanaf ongeveer 16 jaar (afhankelijk van de jongere, van de ervaring en van de deelname aan spelavonden) zijn jongeren zeker ook individueel welkom. Wie daar specifieke vragen heeft, mag ons zeker contacteren. Maar onthou vooral dat iedereen welkom is. Heb je thuis twee tieners die graag meer spellen zouden willen spelen, neem dan zeker even contact op. Speel je zelf ook graag mee, speel je graag ondertussen iets anders, laat iets weten.

Wat is het moeilijkste aan de spelavonden?

Het moeilijkste aan een spelavond is, net zoals een muziekles of een sporttraining, uit je zetel komen en thuis vertrekken naar de spelavond. Misschien heb je er niet enorm veel zin in, misschien vind je het allemaal spannend, misschien lijkt de drempel nogal groot, eens je er bent, eens je aan het spelen bent en zeker achteraf is de voldoening groot. Meer kunnen we daar niet over zeggen. Stoppen met twijfelen en gewoon langskomen.

Zit je verder nog met prangende vragen? Stel zeg gerust, via ons contactformulier, op Facebook of gewoon op een spelavond (dat laatste is sowieso de beste manier).