Kansen moet je grijpen

Sun Tzu schreef het al in zijn boek The Art of War (de kunst van het oorlogvoeren, vrij van rechten, dus makkelijk te downloaden): “Opportunities multiply as they are seized“, m.a.w. opportuniteiten vermenigvuldigen zich als je ze met beide handen grijpt. Als startende vereniging proberen we dit altijd en overal in de praktijk te brengen, tijdens het spelen bijvoorbeeld, maar ook om nieuwe leden aan te spreken en om onze spellencollectie uit te breiden.

Net over die spellencollectie wil ik het even hebben. Als spellenclub hebben wij het voorrecht om gebruik te maken van de gigantische spellenmuur van De Spelfanaat, waarvoor we Luc en Jonathan nog eens oprecht willen bedanken. De grote uitgevers zoals 999 Games, White Goblin Games en Asmodee zijn in deze collectie goed vertegenwoordigd, maar jammer genoeg zullen sommige uitgevers niet makkelijk in deze collectie komen. Omdat wij echter voor elk wat wils in onze spellenclub willen aanbieden, van laagdrempelige familiespellen over stevige expertspellen tot het zware en lange (nacht)werk, zijn wij altijd op zoek naar opportuniteiten om onze collectie uit te breiden.

Voor mij is een opportuniteit meer dan zomaar een mogelijkheid. Als bestuur mogen we immers niet zomaar elke mogelijkheid aangrijpen om onze collectie uit te breiden. Niet elk spel dat wordt uitgebracht, zij het via crowdfunding of via de gewone uitgevers, vormt een meerwaarde voor onze collectie. Evenmin moet elk koopje, afgeprijsd of gedumpt in de ramsj, aangeschaft worden. Dan zouden we immers spelen op kwantiteit, hebben om te hebben, en getuigen van verzamelwoede en/of wanbeheer van het minieme budget dat we hebben. Meer van hetzelfde hoeft voor ons niet.

Als vereniging gaan we op zoek naar buitenkansjes die tegelijk een meerwaarde vormen voor onze collectie en dus voor onze spelers. Onlangs hebben we zulke opportuniteit met beide handen gegrepen en werd onze (eigen) collectie uitgebreid met enkele kleppers van GMT Games. Deze Amerikaanse uitgever richt zich overduidelijk op de niche van zware, lange en complexe spellen, vaak oorlogspellen (wargames), al zijn er ook andere. Of het nu jouw smaak is of niet, GMT Games heeft door de jaren heen overtuigend haar strepen verdiend. Kleppers als Twilight Struggle, Commands & Colors en Dominant Species laten bij vele spelers wel een belletje rinkelen, wat ook blijkt uit hun (huidige) rangschikking in de top 100 van boardgamegeek (resp. 4, 97 en 52).

GMT_logo

Op de volgende spelavonden (en hier op onze nagelnieuwe website) zullen we de komende weken dan ook af en toe een spel voorstellen en in de schijnwerpers zetten. Zo kan je zelf uitproberen of GMT Games ook iets voor jou is.

www.gmtgames.com