, ,

Pakjestijd

Zondag 23 december, de stilte voor de storm. Vandaag kom ik niet buiten, ook al is het dan weer een van de dolle koopzondagen. Neen, ik blijf veilig binnen, ver weg van de drukte van de binnenstad. Ik ben er de man niet naar om me in het gewoel te begeven. Al hou ik wel van gezellige drukte: op een (kleiner) festivalletje bijvoorbeeld of op een spellenbeurs. En natuurlijk ook in de spellenclub: “hoe meer zielen, hoe meer vreugd,” luidt het aloude gezegde en ik kan echt genieten van mensen te zien spelen.

Ik kijk dus weer uit naar volgende week zaterdag, naar een nieuwe editie van onze familiespeldag. Hopelijk dezelfde gezellige drukte als in september en veel spelletjes. Misschien zie je in de binnenstad wel een van onze (zeldzame) affiches hangen, maar wij rekenen vooral op de mond-aan-mond-reclame. Men zegge het voort!

december_spellendag2018_web

Voor deze editie wedden we op twee paarden.

Een kinderhand is gauw gevuld, dat weten we. Deze familiespeldag staat volledig in het teken van familiespellen, spellen met een mooie uitvoering, eenvoudige regels, voldoende uitdaging voor volwassenen en een stevige kans voor iedereen om te winnen. Spelen is misschien belangrijker dan winnen, winnen doet toch steeds deugd. De kleine kinderhanden willen we op deze feestelijke editie eens extra vullen… met reuzenspellen.

Van Asmodee mochten we een assortiment reuzenedities van leuke familiespellen uitlenen (toegegeven, ik moet ze nog ophalen, dus kleine wijzigingen blijven mogelijk). Eerst en vooral is er de topper en grote prijzenslokop Azul. Als je Azul nog niet kent, zeker eens uitproberen, je zal meteen weten waarom dit spel talloze prijzen wegkaapte.

Een andere die niet mag ontbreken is Takenoko met de schattige panda. In dit spel onderhoud je de keizerlijke tuinen, teel je bamboe en verzorg je de reuzenpanda. Een leuke mengeling van geluk en strategie en neen, je mag de panda niet mee naar huis nemen!

Een minder gekende is Origin. Dit spel ziet er niet alleen fantastisch uit (de uitgever is weerom Matagot en die hebben een stevige reputatie), ik vind hem zelf tijdloos en uitdagend genoeg om in mijn eigen collectie te houden en af en toe op tafel te leggen (en gezien de  concurrentie in mijn collectie nogal groot is, wil dat ook wel wat zeggen). Steviger dan Takenoko, voor elk wat wils dus.

We zetten ook graag een oudje op tafel: The Island (of Survive: Escape from Atlantis) is een nieuwe editie van Atlantis, dat reeds in 1982 het levenslicht zag en ook al in 1996 (met toen een nieuwe editie) massaal in de rekken stond. Een klassieker dus, die de tand des tijds heeft doorstaan en die nog steeds spanning en plezier aan de speltafel brengt. Terwijl het eiland Atlantis wegzinkt, tracht jij immers zo veel mogelijk mensen te redden. En in die strijd is het ieder voor zich! Of je nu aanschuift uit jeugdsentiment of niet, echt het proberen waard.

Op 1 september bleek Colt Express al een succesnummer te zijn. Dit vrolijke, verrassende (in alle opzichten) en ietwat chaotische spel wordt bijna 5 jaar en heeft alles om een superklassieker te worden, maar bovenal is het een spel waarmee jong en oud hun hartje kunnen ophalen. Een levensechte trein kunnen we nog niet in onze speelzaal zetten, maar met deze reuzeneditie wordt de beleving toch weer wat grootser.

Om een spel te winnen, moet je creatief en inventief zijn. De ander verrassen, je kansen grijpen. Voor de creatievelingen en artistieke genieën toveren we graag Junk Art op tafel. Dit spel focust zich niet op de rotzooi, maar vooral op de kunst om die rotzooi te stapelen en om te vormen tot iets artistiek. Junk Art heeft verschillende spelvormen waar elke kunstenaar wel zijn gading in kan vinden: een extra groot spel voor extra veel plezier en uitzonderlijke kunst.

En met Junk Art komen we naadloos bij ons tweede (stok)paardje. Naast de reuzenspellen zetten we op deze familiespeldag de behendigheidsspellen (dexterity games) in de kijker. De bekendste behendigheidsspellen zijn ongetwijfeld Jenga en Mikado, ook Dokter Bibber past in dat rijtje. Daar zowat iedereen wel een of andere versie van die spellen op zolder heeft staan, focussen wij uiteraard op andere.

Coconuts was al een succes op de vorige familiespeldag. Never change a winning team, dus dit pareltje zal ook nu weer de kokosnoten rond je oren laten fluiten. Ook Fast Shot (van dezelfde uitgever, Jumping Turtle Games) brengen we mee. Fast Shot heeft echt alle troeven in handen: het is klein (en past in je binnenzak), kan echt overal gespeeld worden, is snel uitgelegd en heeft een enorme “nog een keer“-factor. Wie graag knikkerde, moet zeker zijn schijfje in het doel trachten te schieten.

Wie graag schiet op groter formaat, komt met Pitchcar vast aan zijn trekken. Formule 1 racen met je vingers… schiet je (schijf)autootje over de baan als een puck over het ijs. De spanning is telkens weer te snijden.

Met je vingers en wat schijfjes kan je nog veel meer spellen bedenken en dat hebben ze doorheen de jaren ook gedaan. Carrom heeft aardig wat weg van eight ball pool, maar dan met je vingers. Sjoelen kent iedereen wel, maar we brengen (hopelijk) nog meer (houten) behendigheidsspelletjes mee.

En mocht je tussen al die spellen je gading niet vinden, mocht je graag iets anders spelen, dan kan en mag dat uiteraard altijd. Onze spellenmuur (die almaar blijft aangroeien, met dank aan De Spelfanaat) staat immers altijd ter jullie beschikking. Kortom, er is geen enkele reden om geen kijkje te komen nemen, om niet binnen te springen op onze familiespeldag.