, ,

Samen… vooral als het kan

Ondertussen weten jullie al dat ik geen voorstander ben van (rollen)spelen op een sollicitatie en al helemaal niet op het werk. Evenmin ben ik fan van teambuildingsactiviteiten en als het dan toch moet, laat ons dan gewoon een babbel slaan op een zonnig terrasje. Ik geloof niet dat je een mens beter leert kennen als je aan een rotswand hangt of opgesloten zit in een escape room (al doe ik beide best wel graag). Laten we gezellig eens een dag elkaars taak overnemen, daar ben ik wel voorstander van… maar wie wilt er nu mijn job, zelfs maar voor één dag?

Als vereniging staan we dan weer wel open voor samenwerken, in het bijzonder met andere verenigingen, scholen en organisaties. Zo ben ik onlangs in de derde kleuterklas met enkele ouders een spelletjesnamiddag gaan begeleiden. Dat was een heel fijne ervaring: kleuters spelen graag, vaak en veel, ook gezelschapsspellen. Ook als volwassene kan je je daar kostelijk mee amuseren: niet alleen door te kijken naar het jeugdige enthousiasme en een stralende kinderlach, ook als je goede en mooie kinderspellen kiest, heb je er als volwassene zeker nog wat aan.

Nog steeds ben ik een grote fan van Dier op dier. We hebben thuis dan ook meerdere versies, gaande van de miniversie Klein maar dapper tot de gigantische doos van Het grote avontuur. Ook andere Haba-spellen komen regelmatig op tafel met de dochter. Funkelschatz is de laatste topper die we binnenhaalden. Ook Drakenschat, een Knizia-toppertje dat dochterlief bij haar geboorte al cadeau kreeg, zorgt tegenwoordig voor vele extra uurtjes vader-dochter-quality time. Bedenk daarbij dat ze nu al uitkijkt naar de dag dat ze mee mag spelen met papa’s spellen, dan kan ik me gelukkig prijzen met een spelende dochter.

Jeugdorganisaties en jeugdbewegingen zijn ook een zegen voor de spellenwereld. Ik speelde al Mafia (o.a. deze versie) op kamp nog voor er sprake was van dorpjes als Thiercelieux, Miller’s Hollow of Wakkerdam. Tot vandaag voelt het voor mij vreemd om te praten over weerwolven, heksen en zieners, eerder dan over maffiosi, undercovers en aanklagers. Als ik daar nu aan terugdenk, was het mijn allereerste print & play, in een tijd dat je nog moest inbellen om op het internet te geraken en een inkjetprinter nog niet te betalen was. Wellicht ligt die versie zelfs nog in mijn kast of in een van mijn spelkoffers. Ik zou het immers niet over mijn hart krijgen ze weg te gooien, daarvoor zit er net iets te veel sentiment en nostalgie in.

Jeugdverenigingen draaien op vrijwilligers, enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers. Vaak zitten daar ook spelliefhebbers tussen. Een jeugdvereniging is dan ook de ideale plaats om spellen te leren kennen. Perudo, Jungle Speed en Time’s Up zijn er drie die in menig kamprugzak zitten. Ook Saboteur en Bang!, Regenwormen en Kakkerlakkensalade kan ik me nog levendig herinneren van op kamp. De nieuwe lichting bestaat vooral uit Codenames en Spyfall. Tegenwoordig neemt de kaderploeg op kamp of op speelplein zelfs de grotere dozen mee: Ticket to Ride, Dominion, Carcassonne en Catan, ze horen min of meer bij de basiskennis van een goede jeugdleider, van een goede animator in het jeugdwerk (zoals dat dan heet).

Het is dan ook goed te horen dat jeugdorganisaties zorgen voor hun vrijwilligers. Top Vakantie is niet anders, of toch? Ze organiseren tal van interessante vormingen voor hun vrijwilligers, maar trekken ook resoluut de kaart van plezier en groepssfeer op hun verblijven. De boog kan immers niet altijd gespannen staan. Binnenkort slaan Top Vakantie en Spellenclub Mechelen dan ook een eerste keer de handen in elkaar om de blik van hun vrijwilligers te verruimen. Dat Top Vakantie bordspellen hoog in het vaandel draagt, staat buiten kijf, want ze organiseren al enkele jaren zomerkampen waar spellen centraal staan. Wat denk je van een Dungeons & Dragons-kamp voor 10-14-jarigen of het Board Games Unlimited kamp voor 12-18-jarigen?

Kinderen aan het spelen krijgen, dat is strijden voor een goede zaak, dat is bouwen aan de toekomst. Net daarom steken wij graag de handen uit de mouwen voor scholen en jeugdverenigingen. Net daarom organiseren we binnenkort vast en zeker nog eens een familiespeldag. En ook een beetje omdat het gewoon leuk is.

One response to “Samen… vooral als het kan”

  1. […] jaar lieten we al even in onze kaarten kijken in “Samen… vooral als het kan“. Toen werd Spellenclub Mechelen een eerste keer gecontacteerd door Top Vakantie om tijdens […]