, ,

Getting ready for another year like this

Ziezo, ik heb mijn laatste spelletje van het jaar er op zitten. Voor de geïnteresseerden, het was The Last Hundred Yards, de eerste keer en het smaakt ongelooflijk naar meer. Een squad war game, net wat het moet zijn. Maar goed, mijn laatste spelletje van 2019 dus, want inderdaad, op oudjaar wordt bij ons eigenlijk nooit gespeeld en ik verwacht niet dat dat dit jaar anders gaat zijn. Maar niet getreurd, in 2020 wordt dat zeker ruimschoots goed gemaakt.

2020, voor velen was het een mythisch jaar. In mijn studententijd was het een mijlpaal, de scheiding tussen nabije toekomst en verre toekomst. Alles voor 2020 was gevoelsmatig dringend, alles na 2020 kon nog wel even wachten. Maar de tijd haalt ons in, dat is wel duidelijk.

Op de laatste dag van het jaar is het goed even stil te staan, even achterom te kijken naar wat we allemaal bereikt hebben. Want ja, Spellenclub Mechelen wordt weldra twee jaar, maar is aardig gegroeid. We sluiten 2019 af met 107 aangesloten leden. Daar zijn we ongelooflijk blij mee en we willen jullie dan ook hartelijk bedanken voor alle steun en vertrouwen in onze club, voor de sfeer op de spelavonden, voor de deelname aan de activiteiten, de hartelijke sfeer, de vrijgevigheid om spellen ter beschikking te stellen… kortom, voor alles. Heb je je lidmaatschap ondertussen al verlengd (7 euro, daar kan je toch niet voor sukkelen)? Dankjewel en anders kan het met veel plezier op een volgende spelavond.

Binnenkort gaan we met het bestuur het afgelopen jaar ook eens tot in de puntjes bekijken om volgend jaar beter te doen, om onszelf te overtreffen, om jullie nog meer te kunnen aanbieden. En neen, dat was dit jaar zeker niet min, zoals zal blijken uit deze terugblik, een jaaroverzicht, een geheugensteuntje.

In 2019 hadden we twee speciale spelavonden waar we een bepaald spel in de kijker plaatsten: Dominant Species en Fuji Koro (toen nog op Kickstarter). Het succes van Fuji Koro, onder andere op Spiel en Spel, liegt er niet om: het was een pareltje om op een spelavond in prerelease te kunnen presenteren. Over Dominant Species is al veel gezegd en geschreven (ook door mij), een toppertje, een klassieker die 10 jaar wordt in 2020. De auteur, Chad Jensen, is helaas overleden in november 2019, niet de enige grote naam die de spellenwereld dit jaar heeft verloren. Een ander spel dat we ook heel graag in de kijker zetten, is Thunder Alley, een supertoffe implementatie van stock car racing. Op de spelmarathons kwam dit al meermaals op tafel en in december organiseerden we ons eerste tornooi. Dat krijgt in 2020 zeker een vervolg.

Waar Thunder Alley nog ons eigen clubtornooi was, namen onze spelers ook deel aan de grote tornooien van BFVS-FBJS. Hun seizoen start traditiegetrouw op de Dag van de speler (Sint-Niklaas, 26 januari 2020), wanneer de tornooispellen van het nieuwe seizoen voorgesteld worden. Enkele weken later vindt het eerst tornooi dan plaats. Voor meer informatie kan je altijd bij onze voorzitter, Patrick, terecht of bij de vele andere tornooispelers. Je zal zien, er is geen enkele reden om niet deel te nemen. Onze ploeg doet het immers heel goed op die tornooien, maar liefst vijf Belgisch kampioenen brachten de titel naar Mechelen, onze ploeg mocht aantreden op de Europe Masters op Spiel in Essen, Duitsland en ook volgend jaar mogen we die prestatie nog eens over doen. Wie weet spelen we dan gelijk mee voor de knikkers. Weldra zetten we alle tornooidata op onze kalender, nu kan je alvast een kijkje gaan nemen bij de federatie.

De nieuwsgierige surfer, die lekker op de link doorklikte, zal zeker gemerkt hebben dat het tornooi van (provincie) Antwerpen in 2020 in Mechelen zal plaatsvinden en zal georganiseerd worden door Spellenclub Mechelen. Daar zijn wij natuurlijk trots op, ook een beetje zenuwachtig, maar het hoort er nu eenmaal bij. We vonden het onze plicht om ook een tornooi te organiseren, een plaatsje op de seizoenskalender, het heeft toch iets, nee?

Als spellenclub hebben we een doel, een missie, dat staat zelfs in ons huisreglement “2.1 De vereniging is een spellenclub en heeft tot doel het samenspelen van bord- en gezelschapsspellen in Mechelen en omstreken te stimuleren.” En hoe kunnen we dat beter doen dan spelavonden te organiseren, elke zaterdagavond, zonder fout en op dinsdag doet De Spelfanaat er nog eentje bij, ook elke week, behalve dan op kerstavond en oudjaar. Maar daar stopt het natuurlijk niet. De familiespeldagen kregen een make-over als spellenmarathon en dat is ongetwijfeld een succes. Die zullen dus zeker niet ontbreken op onze kalender.

Voor de echte die-hards is ook een spelmarathon niet voldoende meer. Echte die-hards gaan gewoon op spellenweekend en dat hebben we gemerkt. De vraag was groot, de sfeer was goed en de reacties achteraf waren lovend. Natuurlijk proberen wij om ook in 2020 zo’n weekendje te organiseren.

Neen, we mogen ook 18xx Belgium niet vergeten. Alle 18xx’ers stonden in oktober 2019 even stil bij het overlijden van Francis Tresham, de man die in 1974 (45 jaar geleden dus) met 1829 het vuur aan de lont stak en geleidelijk aan spelersharten wist te veroveren. Met Pinksteren organiseren we ondertussen al de vijfde editie van onze conventie. Net zoals in 2019 zullen we in de tussentijd nog wel een speciale introductiedag organiseren om ook nieuwe geïnteresseerden wegwijs te maken in de harde en onverbiddelijke wereld van stock rounds en operating rounds, van kopen en verkopen, overnemen en dumpen.

Het belooft dus een druk jaar te worden, bomvol leuke en ludieke activiteiten. Hou dus zeker onze kalender in de gaten (nu kan je er ook nog even al onze activiteiten van 2018 en 2019 bekijken), neem een kijkje op onze website of op onze Facebookpagina of kom gewoon langs op een spelavond, die is er binnenkort immers al, op zaterdag 4 januari om juist te zijn.

Voor ieder van jullie een warm en vreugdevol oudjaar, niet met vuurwerk (want dat is verboden tegenwoordig), maar je kan het altijd gezellig aan tafel laten knallen, bijvoorbeeld met een spelletje Hanabi.

Hanabi, Koreaanse uitgave – credits to Boardgamegeek