Opgeruimd staat netjes

pic_0199.jpg

Een speldoos is toch vaak een rommeltje: spelbord, spelregels, kaarten, pionnen, fiches… ze worden allemaal maar in de doos gepropt in de hoop dat die nog dichtgaat. Zolang het spel veilig in de kast blijft staan, maken we ons geen zorgen. Maar van zodra een doos, vaak op zijn kant dan nog, in een rugzak verdwijnt, breekt het koud zweet al uit. Zal al dat materiaal het wel overleven en welke chaos zullen we aantreffen eens de doos weer open gaat? Voor een spel kan beginnen moet heel dat zootje dan ook nog gesorteerd worden, waardoor de opzettijd van een spel algauw geruime tijd in beslag neemt. Ziplock-zakjes behoren tegenwoordig dan ook tot de standaarduitrusting van menig speler. Ook tuckboxes worden wel eens door een handige Harry snel in elkaar geknutseld om toch minstens de kaarten mooi te houden. Het opzetten van het spel gaat zo al iets vlotter, maar echt goed beschermd is het spelmateriaal nog niet en de doos rammelt luid in je rugzak.

Kleine bedrijfjes vulden dit gat in de markt. Broken Token, E-Raptor, Folded Space, om er maar enkelen te noemen, verkopen inserts & organizers uit hout (veelal berkenhout) en foamboard (schuimkarton in het Nederlands). De prijs loopt aardig op, vaak eenzelfde bedrag als het spel zelf. Bovendien moet je toch ook zelf de handen uit de mouwen steken om de hele organizer in elkaar te steken. Met een beetje handigheid en wat lijm lukt dat echter wel. Maar met een minieme extra investering kan je je eigen organizer zelf ontwerpen en maken. Zo spaar je niet alleen geld uit (waar je dan weer leuke spellen mee kan kopen), je kan de organizer ook volledig naar eigen wensen ontwerpen en achteraf kan je fier zijn op het resultaat. Mooi toch? Vergeet niet, wat je zelf doet, doe je beter!

En zo trokken enkele spelfanaten vorige zaterdag richting De Spelfanaat. Goedgemutst en met enkele spellen onder de arm. Niet om te spelen, neen. Wij toverden onze speelzaal voor een namiddag om tot een heus atelier. Veel licht, veel plaats en wat welgekomen hulp om in alle rust te kunnen werken.

Na een deskundige uitleg van David over materiaal (welke dikte van foamboard, welke soorten lijm kan je gebruiken, welke messen geven een haarscherp resultaat?) en veel handige tips hoe je een een bouwplan uitdenkt, opmeet en uittekent, uitsnijdt en in elkaar lijmt, ging iedereen aan de slag.

pic_0197.jpg

Hoe eenvoudig het ook lijkt, tekenen-snijden-lijmen, in realiteit blijkt het toch allemaal niet zo evident. Net daarom is het fijn dat je samen aan de slag kunt, om tips te geven, om raad te geven, om stoom af te laten, om elkaar moed in te spreken. Ook leuk is dat je de verschillende soorten lijm en messen ter plaatse kunt uitproberen. Zo weet je wat je zelf wel (of juist niet) moet kopen van materiaal. Weet wel, Rome is ook niet op een dag gebouwd en een eerste poging trekt misschien wat krom of bewijst de volkswijsheid “schoon scheef is ook goed”. Dochterlief zou zeggen “van proberen kan je leren” en klinkt daarmee net als oma. Gelijk hebben ze, allebei.

De eerste insert is dan ook de moeilijkste. Daarna heb je het zeker in de vingers en met de kersverse oefening en ervaring kan je meteen aan de slag voor de volgende… en nog een… en nog een.

Je spellenkast en -tafel zullen nooit meer hetzelfde zijn. Korte opzettijd, orde en rust aan de speltafel en vooral geen angstzweet meer dat het materiaal rammelt en beschadigd geraakt. Opgeruimd staat netjes.

 

Belangrijk!
We zullen deze workshop op regelmatige basis herhalen. De volgende is waarschijnlijk in september. Kon je er nu niet bij zijn of vond je het juist leuk in groep te werken, hou dan zeker onze website en/of onze Facebookpagina in het oog.

One response to “Opgeruimd staat netjes”

  1. […] Op 5 mei ll. organiseerden we een workshop “Inserts & organizers van foamboard”. Op zaterdag 29 september ek. hernemen we deze workshop gewoon. Weet je niet goed meer wat of hoe? Ben je toch nog niet overtuigd? Dan moet je zeker onze eerste aankondiging nog eens lezen. Wil je weten hoe het er aan toe ging? Dat lees je in het verslag. […]