, , , ,

Puzzelen en proppen

De krokusvakantie komt eraan. Dat wilt zeggen dat enkelen (of velen) onder jullie vast gaan skiën, er minstens evenveel wanhopig opvang zoeken voor de kinderen (die vakantie hebben terwijl zij moeten werken) en anderen het in Keulen horen donderen en het begrip krokusvakantie enkel nog associëren met Aalst carnaval. Voor de geïnteresseerden, dat is dit weekend. Het is ook onze spellenmarathon dit weekend en daar heb ik het al uitgebreid over gehad. Dus we verwachten jullie massaal voor een babbel en een spelletje, nu zaterdag 22 februari 2020 in Den Hangar.

Maar goed, krokusvakantie dus. Of je nu voor enkele dagen naar zee trekt, gaat skiën of gewoon lekker in Centerparcs (of een ander bungalowpark) gaat hangen, de voorbereiding is steeds hetzelfde: lijstjes maken met wat wel en niet mee te nemen, inpakken en dan zorgen dat alles in de auto gepropt geraakt. En ja, daar komt het nodig gepuzzel bij kijken. Ben je een wintersportliefhebber, dan weet je vast wel dat latten niet echt een ideale vorm hebben voor in de auto.

Hoe hard sommigen ook sakkeren op dat gepuzzel en geprop, het hoort toch bij dat vakantiegevoel. De voorbereiding voor een vakantie mag dan wel het nodige bloed, zweet en tranen kosten, ze hoort er wel bij en geef toe, je zou ze ook niet kunnen missen. Het plannen van de vakantie, het pakken van de valiezen, ook dat is vakantiegevoel.

Toen we ons assortiment voor Top Vakantie samenstelden botste ik op twee leuke spellen die dit gevoel in spelvorm goten. Het spreekt voor zich dat de allerlaatste spelsessie op kamp dus ook draaide rond deze twee spellen. In het eerste spelletje, Get Packing (2018), wordt centraal een kaart omgedraaid met daarop de spulletjes afgebeeld die je in jouw valies moet proppen. Omdat het een zomerspelletje is, zijn het de gekste zomerspullen: een zwemband, zwemvliezen, een zonnebril, een strandbal, een t-shirt, een zwembroek en nog zo veel meer. En dan is het aan jou om die spulletjes zo snel mogelijk bij elkaar te zoeken en in jouw valies te proppen. Wie dat het snelste kan, wint de ronde. Simpel toch?

Eens al jouw valiezen gepakt, moet dat natuurlijk in de auto passen. Vorige zomer ben ik verhuisd en dat is net hetzelfde gevoel, alleen grootser en drastischer. Gepakt en gezakt (2008) is een leuke van 999Games waarin je eerste al jouw spullen bij elkaar zoekt, dan een geschikte (of toch de meest geschikte) verhuiswagen zoekt en dan alles op de wagen laadt. Er zit een zeer verraderlijk kantje aan dit spel, want niet alleen heeft iedereen een andere lading (die je via dobbelstenen bepaalt), maar wie te lang wacht met een verhuiswagen te kiezen, neemt wel een heel groot risico. Dan krijg je immers doodleuk de bovenste verhuiswagen van de trekstapel. Heel soms loopt dat goed af, maar veel vaker is dat faliekant.

Get Packing en Gepakt & gezakt zijn beide typische familiespellen. Kinderen kunnen ze onderling spelen, maar ook volwassenen hebben er veel plezier aan. Wie niet graag puzzelt, die is er wel aan voor de moeite en laat deze spellen beter links liggen. Voor wie wel graag puzzelt, zijn deze twee een aanrader, vooral omdat het driedimensionaal puzzelen is en dus niet het zoveelste polyomino-puzzelspel. Dat er voor zulke polyomino-spellen (versta: tetrisachtige spellen) een grote markt is, bewijzen de vele spellen die dit mechanisme geheel (Blokus, Ubongo en Patchwork bijvoorbeeld) of gedeeltelijk (ik denk dan aan Vorsten van Florence en Antiquity) verwerkt hebben. Maar driedimensionaal blijft toch nog een rariteit, want ik kom momenteel niet verder dan Pueblo en Blokus 3D.

Nu ja, wat maakt het uit. Uitkijken naar de vakantie, uitkijken naar de spellenmarathon. Neem of breng zeker spellen mee, dan kan je al wat oefenen om ze in jouw bakje/tas/rugzak te proppen. Get packing!