, ,

Nagenieten

familiespeldag

Het gebeurt niet vaak, maar soms, heel soms, sta ook ik met mijn mond vol tanden. Toen we dolenthousiast, misschien ietwat overmoedig, zaterdag 1 september prikten als datum voor een familiespeldag in onze speelzaal achter De Spelfanaat zagen we het groots. Hoe dichter 1 september kwam, hoe kleiner ons hartje en hoe minder zelfzeker. Wat als? Wat als er niemand kwam, wat als de zaal leeg bleef?

Maar de zaal bleef niet leeg. Toen wij aankwamen, om 10:00, was er al een gezellige drukte in de winkel. En dan moesten we de zaal nog klaarzetten. Maar veel handen maken het werk licht en vanaf de eerste minuut zat de sfeer goed: bij onze vrijwilligers, bij Luc en Jonathan, bij onze sympathieke demonstranten Dominique en Vladimir, en misschien nog het meest bij onze eerste bezoekers.

Al in de voormiddag was er een aangename drukte. De toon werd meteen gezet door een reuzeneditie van Photosynthesis, een spel dat er prachtig uitziet (in het groot natuurlijk nog dat ietsje meer), maar dat toch een pittige kuitenbijter blijkt. Niet voor de allerkleinsten of allerjongsten dus, maar niet getreurd, want achteraan in de hoek stonden vier aapjes te glunderen bij Coconuts. Dit hilarische spelletje wist jong en oud te bekoren. Een hele dag vlogen de kokosnoten in het rond. Hilariteit alom, al heb ik nog steeds medelijden met en diep respect voor Dominique, die onvermoeibaar en met de glimlach de kokosnoten bleef oprapen en terughalen. Ook ik heb me (net voor 11:00) laten verleiden en werd onmiddellijk afgedroogd door Dominique. In een tweede spelletje kon ik mezelf toch bewijzen. Meer tijd had ik helaas niet, de plicht riep, want de bezoekers begonnen binnen te stromen.

Een middagdip hebben we niet gekend. Niet in bezoekers, niet in energie, want (en ik kan het weten, want ik heb ze gebakken) de croques verkochten als zoete broodjes. Een hapje en een drankje, een gezellige babbel en een spelletje, het was inderdaad de succesformule waar we op hoopten.

Maar de namiddag blies ons helemaal van onze sokken. De zaal zat vol, alle tafels waren bezet en er was geen stoel meer vrij (of op eentje na misschien). Het bleef gelukkig een gezellige drukte. Al waren enkele stoelen en tafels meer zeer welkom geweest. Maar daar werken we aan. De Spelfanaat zorgt immers voor extra tafels en stoelen!

Van achter de toog heb ik veel blije en stralende gezichten gezien, van kinderen, van tieners en van ouders. Ook veel leuks gehoord, zoals een hartelijke dankjewel, een bemoedigend woordje en een toffe babbel, het deed allemaal deugd.

Jullie massale opkomst vorige zaterdag toont gewoon aan dat Mechelen nood heeft aan een familiespeldag. Het is voor ons, voor Spellenclub Mechelen, dan ook een gigantische opsteker dat ons initiatief en inzet zo enthousiast en warm onthaald worden en dat we op een massale opkomst mogen rekenen. Jullie mogen erop rekenen dat het niet bij deze ene editie blijft, dit smaakt gewoon naar meer.

En net daarom willen we in de eerste plaats iedereen bedanken die is langsgekomen, die eens kwam kijken, even maar of ettelijke uren. Aan alle ouders die hun kinderen wisten te overtuigen, aan alle kinderen die hun ouders wisten te overtuigen, aan iedereen die ons een warm hart toedraagt, een welgemeende dankjewel.

Maar onze familiespeldag zou nooit een succes geworden zijn zonder de hulp van onze vrijwilligers voor het klaarzetten en opruimen van de zaal, voor de degelijke speluitleg, voor alle hulp voor en achter de toog en natuurlijk voor jullie enthousiasme en motivatie.

Dan natuurlijk nog Luc & Jonathan van De Spelfanaat die achter hun nieuwe winkel aan Pasbrug een heus spellencentrum hebben mogelijk gemaakt. De speelzaal is immers niet alleen onze thuis, maar telt nog vele andere verenigingen die ook allemaal prachtig werk leveren.

En natuurlijk nog een hartelijke dankjewel voor onze externe demonstratoren, Vladimir voor Geronimo Games en Dominique voor Jumping Turtle Games, voor Asmodee voor een koffer leuke demospellen en nogmaals, De Spelfanaat voor hun indrukwekkende spellenmuur.

Tot op onze volgende Familiespeldag, tot op een van onze clubactiviteiten (hou zeker onze kalender in het oog) of gewoon tot op onze spelavond (elke zaterdag vanaf 19:45).