De familiespeldag zit erop. Het was een schitterende zonnige dag en de opkomst was dus beduidend lager dan de koude regenachtige decemberzaterdag van vorige editie. Sommigen waren vast nog op zoek naar de verloren en vergeten paaseieren, anderen genoten van het stralende weer met familie, vrienden en wellicht een gezellige barbecue. Gelijk hebben ze. Wij hebben volop ingezet in het buitenspeelgoed en Leeuwentoren was een onverwacht succes. Ook Stefaan, de bedenker, die speciaal van Ieper kwam, is uiterst tevreden. Bij onze zomereditie trekken we deze kaart zeker nog eens, daar wil ik gerust mijn Kubb, Mölkky en nieuwe Leeuwentoren voor uitlenen. Als er liefhebbers van jeu de boules zijn, dan voorzien we zelfs met alle plezier pastis.
Maar dat is toekomstmuziek. Al moet ik toegeven dat de familiespeldag maar een nevenprojectje was. Momenteel zijn we achter de schermen vooral bezig met de voorbereidingen voor de 18xx conventie tijdens het pinksterweekend en het spellenweekend in december. Inschrijven voor de conventie is nog steeds mogelijk (introductiesessies kunnen elke dag ingepland worden), het spellenweekend is helaas volzet.
Nu wij druk bezig zijn met de voorbereidingen (en het hier dus een beetje rustiger is), geef ik jullie graag een andere bezigheid, of huiswerk, zoals je wilt. Een jaar geleden kozen we immers onze Tijdloze 50, een top 50 van spellen die minstens 10 jaar oud waren. De top 10 bestond uit stevige klassiekers, zoals Goa, Caylus en Agricola, de nostalgische toets werd gegeven door Heroquest. De stevige spelers in onze club wisten Die Macher en 1830 in de top 10 te stemmen, de familiespelers plaatsten Ticket to Ride op 2. Onze onverwachte nummer 1 was echter Indonesia, waarmee we ons stevig onderscheidden van andere spellenclubs.
Nieuwsgierig lanceren we ook dit jaar onze Tijdloze 50, waarvoor jullie allemaal jullie persoonlijke en favoriete top 10 mogen doorgeven. De enige voorwaarde is dat de gekozen spellen minstens 10 jaar oud zijn, waarbij Boardgamegeek geldt als referentie.
Ik verwacht dat de lijst van vorig jaar stevig door elkaar geschud zal worden. 2009 was immers een uitstekend jaar voor bordspellen. Thunderstone en Arctic Scavengers bouwden voort op het succes van Dominion. Finca en Egizia waren de paradepaardjes van uitgeverij Hans im Glück en Martin Wallace scheerde hoge toppen met Stoom en Automobile. Stevige eurogames ook dat jaar, met Endeavor, Gates of Loyang, Macao, Vasco da Gama, maar ook Homesteaders en Carson City. Op thema en spelbeleving werd eveneens hoog ingezet met The Adventurers: the Temple of Chac. Conclictspellen vonden hun weg naar het grote publiek: Smallworld, de nieuwe versie Imperial 2030 en uiteraard mijn eigen favoriet Cyclades. Liefhebbers van tweepersoonsspellen konden hun hartje met Jaipur, Claustrophobia en Summoner Wars. Fantasy Flight Games schoot weer een hoofdvogel af met Warhammer Invasion: LCG. Een flink aantal vloog ook dat jaar weer los onder de radar door: Fzzzt, een grappig biedspelletje, Triumvirate, een slagenspel voor twee en het beursspelletje Trader.
Met zoveel fantastische spellen om uit te kiezen, zal ik jullie niet onnodig kwellen door jullie lijstjes te beperken tot een top 5. Maak er gerust een top 10 van. Dit jaar voeren we ook graag twee extra categorieën in: tijdloze tweepersoonsspellen (dus enkel speelbaar met twee) en de gouwe ouwe van minstens 20 jaar oud. Zij die erin slagen om daar een top 5 uit hun mouw te schudden, heel graag. En dan zien we wel of we aan 50 komen.
We verwachten jullie keuzes ten laatste zondag 12 mei (via mail of via het contactformulier).
- Klassiekers 10+ jaar oud: top 10
- Tweepersoonsspellen 10+ jaar oud: top 5
- Klassiekers 20+ jaar oud: top 5