, ,

Eerste Belgische 18xx Conventie – een terugblik

De Eerste Belgische 18xx Conventie zit er op. Toen David ergens in oktober vorig jaar op een spelavond kwam, dolenthousiast over een 18xx playthrough van Heavy Cardboard (die van 1846: Race for the Midwest om precies te zijn) werd menig wenkbrauw gefronst. Enkele dagen later waagden de dappersten (Julius Caesar zou oprecht zijn uitspraak herhalen en bevestigen) zich aan hun allereerste potje 1846. Een vuurdoop, zonder meer, maar wel eentje die overduidelijk naar meer smaakte. Veel leden sprongen op de trein en volgden het spoor naar langer, steviger en vooral harder. Na 1846 kwam 1830 en toen ging er echt een nieuwe wereld open, een van 18xx. Dankjewel, Francis Tresham.

Het groepje fanatieke 18xx-spelers binnen onze spellenclub groeide snel en ergens dit voorjaar kwam het idee om, binnen onze spellenclub, een 18xx-speeldag te organiseren. In een vlaag van grootheidswaanzin besloten we die “Belgian 18xx Convention” te noemen, in het Engels om een internationaal publiek aan te spreken. Prompt zetten we er ook een nummer bij, “the first”, want dat stimuleert zowel een mythische status als de fear of missed opportunity. Exclusiviteit, uniciteit, iets waar je bij moest zijn, iets wat je gezien moest hebben… we fantaseerden er op los. De datum werd geprikt 18 augustus 2018, of ook 18.08.18… de symboliek kon niet groter zijn.

header_facebook

Hoe groots we het ook droomden, het zijn de spelers die de conventie groot moesten maken. Promotie voeren was cruciaal, maar tegelijkertijd o zo moeilijk. Voorzichtig werden de ballonnetjes opgelaten: op Bordspelmania, op Boardgamegeek en via Bordspeler.nl (dankjewel, Erwin). Vooral op Boardgamegeek kwamen bemoedigende reacties. Ok, het was zomervakantie en ja, het was allemaal iets te kort op voorhand. Velen zouden vorige zaterdag niet halen, maar de goesting was er, het zaadje was geplant.

Vreugde en ongeloof toen we merkten dat we opgepikt werden door websites, fora en podcasts (zoals Rails on Boards en The Train Rush). We hadden een publiek, een internationaal publiek, een hartverwarmend publiek. Neen, ze zouden Mechelen niet in de zomer zien, maar kijken alvast uit naar een gezellige 18xx in kerstsfeer. Zo hoog we mikten, zo groots we droomden, ergens begon het te dagen dat het misschien toch allemaal binnen handbereik lag. Ontgoochelen noch falen, het was gewoon geen optie.

En dus tekenden vorige zaterdag, 18 augustus 2018, 17 deelnemers present voor de allereerste Belgische 18xx Conventie. Na een voorzichtige kennismaking en een motiverend welkomstwoordje, werden de tafels verdeeld en de regels toegelicht: twee tafels 1846: Race for the Midwest (GMT Games), een tafel 1830: Railways and Robber Barons (999 Games, classic mode) en een tafel 1856: Railroading in Upper Canada (Mayfair Games). Om 14:00 startte de marathonsessie. Huisgebakken cake en versgezette koffie verzachtten het zware denkwerk. Croqueskes (tosti’s voor onze Nederlandse vrienden) hielpen om de latere honger te stillen. Na ongeveer 5 uur spelen kenden we de winnaars (Wiebke en Karl) van de 1846-sessies. Na 7 uur mocht Pieter 1830 als rijkste magnaat afsluiten en omstreeks middernacht, na 10 uur spelen, rekende David finaal af met de concurrentie in 1856.

Voor velen was het een eerste kennismaking, voor enkele ervaren rotten een (soms niet zo) voorzichtig aftasten van een nieuwe 18xx, maar -naar wat ik hoorde- smaakte het vooral naar meer. De sfeer zat goed, intens, maar vriendschappelijk, net zoals een goede 18xx moet zijn: hard op het speelbord, gemoedelijk onder elkaar. Ik hoop vele gezichten terug te zien op de wintereditie, ik denk het wel.

Natuurlijk zou een conventie geen conventie zijn als het ging om maar een spelletje 18xx. Voor leden van onze spellenclub was het allemaal al iets groter: een stevige 18cz kwam nog op tafel en ook Steam over Holland werd gesmaakt. Daarnaast werd het prototype van 18Lilliput meerdere malen getest en goed bevonden. We kijken dan ook al uit naar de finale editie van Kickstarter die later dit jaar het levenslicht ziet.

We willen nog hartelijk alle aanwezigen bedanken voor de aangename sfeer en het spelplezier op onze conventie, alsook iedereen die feedback heeft gegeven op deze dag. Natuurlijk ook Rebecca en dochters voor de catering en Karl voor het meedenken bij de praktische uitwerking. Verder nog Benjamin, Erwin en Karl voor tekst en uitleg voor en/of tijdens de spellen en uiteraard iedereen die spellen en/of pokerfiches (uit persoonlijke collectie) ter beschikking heeft gesteld.

Tot slot ook nog iedereen die mee hielp het nieuws te verspreiden, in het bijzonder Bordspeler, The Train Rush en Rails on Boards en natuurlijk ook GMT Games voor hun sympathie en steun en Lonny Orgler voor het ter beschikking stellen van een prototype van 18Lilliput.

Tot op de Second Belgian 18xx Convention!

David & Luk